Copacabana je izbruhnila v veselju, rajanju in seveda - sambi. Prav na tej plaži bodo potekali olimpijski boji v odbojki na mivki. Foto: Reuters
Copacabana je izbruhnila v veselju, rajanju in seveda - sambi. Prav na tej plaži bodo potekali olimpijski boji v odbojki na mivki. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Druga stran 'sončnega' Ria - favele, v katerih živijo ljudje, ki praktično nimajo premoženja. Foto: EPA
Rio de Janeiro
Domačini upajo, da bodo olimpijske igre iz mesta pregnale tudi obračune med policijo in kriminalnimi tolpami. Foto: EPA

Ko je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge v Köbenhavnu razglasil, da se bodo poletne olimpijske igre leta 2016 prvič ustavile v Latinski Ameriki, in sicer v brazilskem velemestu Riu de Janeiru, je slavna plaža Copacabana "eksplodirala" od veselja, brazilski predsednik je v joku začel razlagati, da "se še nikoli ni čutil tako ponosnega, da je Brazilec", na borzi pa so se začele dogajati pozitivne spremembe.

Gospodarstveniki so namreč prepričani, da bodo z organizacijo največjega športnega dogodka veliko pridobili tudi oni, predvsem tisti, ki so zaposleni v infrastrukturi in turizmu. "To je odlična novica, tudi trg se je nanjo hitro odzval. Dvignile so se predvsem delnice letalskih družb in jeklarskih podjetij," je dejal analitik Ed Kuczma.

"Računajte na nas"
Zmago Ria, mesta sambe, karnevala in nogometa, mnogi vidijo kot znak, da Brazilija, največja država Latinske Amerike, na svetovno gospodarsko prizorišče dokončno vstopa kot eden glavnih igralcev, ki ga je nemogoče prezreti. Svetovna banka napoveduje, da bo leta 2016 brazilsko gospodarstvo peto največje na svetu. Poleg tega bo to mesto dve leti prej gostilo še svetovno nogometno prvenstvo.

"Vsi tisti, ki so bili prepričani, da nismo sposobni voditi države, bodo morali zdaj spoznati, da lahko gostimo olimpijske igre. Svet je dojel, da je prišel čas Brazilije," je pripovedoval čustveni Lula da Silva, nekdanji sindikalni voditelj, ki je leta 2003 postal prvi brazilski predsednik, ki prihaja iz delavskega razreda. "Zdaj bomo morali spati manj ter misliti in delati več. Zdaj bo naše vodilo postalo delo, delo in še enkrat delo. Delo, s katerim bomo pokazali, da se Brazilija lahko izkaže tako, kot se v svoji zgodovini ni še nikoli," je dodal.

In medtem ko je predsednik proslavljal v Evropi, se je na tisoče prebivalcev Ria zbralo na Copacabani in z rumeno-zelenimi zastavicami, plesom in glasbo pospremilo veliko zmago. "Imamo vse - plaže, ženske, sambo", je razlagal neki moški, spet drugi je dejal: "To je dobro, saj bo tako k nam prišlo več turistov."

"Nasilje - pa saj ga imajo tudi druga mesta"
Več pa se jih je spomnilo tudi na drugo plat Ria, na glas, ki je tudi obkrožil svet - da je v mestu visoka stopnja kriminala, pogosto povezanega z mamili, in nasilja. Domačini so prepričani, da jim bodo olimpijske igre pomagale tudi pri tem boju. "Ta dogodek bo omogočil, da Ria nihče več ne bo povezoval z nasiljem. Varnostne razmere se bodo izredno izboljšale," upa 22-letni študent.

In roko na srce, Rio resično ni le zabava 24 ur na dan. Rio ima tudi drug, bolj žalosten obraz, ki bi bil glavni krivec, če bi jim igre speljalo kakšno drugo mesto, Madrid, Tokio ali Chicago. Njegova "znamenitost" so tudi barakarska naselja za ljudi skoraj brez premoženja, zlovešče favele, v katerih so pogosti strelski obračuni med policijo in tolpami.

Revni - odrinjeni na obrobje
Zagnani Brazilci bodo morali zgraditi tudi skoraj polovico olimpijskih prizorišč in močno izboljšati javni promet. Kritiki iger opozarjajo, da bi ogromne investicije bolj kot v športne objekte morali usmeriti v slabo opremljene bolnišnice in šole in da bodo igre v mesto velikih družbenih razlik prinesle še večji razkol, saj bodo najrevnejši odrinjeni na obrobje.

A večina prekipeva od optimizma, tako značilnega za brazilski način življenja: "Seveda je v Riu veliko nasilja, a nasilje imajo tudi druga mesta. Pred dvema letoma smo gostili panameriške igre in nič slabega se ni zgodilo, zato bomo tudi olimpijske igre izpeljali odlično," je dejal 52-letni vladni uslužbenec, ki je zaradi zmagoslavja mesta dobil kar prost dan.