Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 36 glasov Ocenite to novico!
Diamantna obletnica vladanja
Drobna (v višino meri 160 centimetrov), a trdoživa in vztrajna - Elizabeta vlada že 60 let. Foto: EPA
Elizabeta II., princ Philip
Elizabeta je prva britanska monarhinja v zgodovini, ki je skupaj z zakoncem praznovala diamantno obletnico poroke. Na fotografiji s Philipom leta 1947, ko sta se poročila. Foto: EPA
Elizabeta II, poštna znamka ob diamantnem jubileju
Ob diamantnem jubileju se po vsej Veliki Britaniji in državah Commonwealtha vrstijo praznovanja. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II., papež Benedikt XVI.
Kraljica Elizabeta II. se je srečala s tremi papeži - Janezom XXIII., Janezom Pavlom II. in Benediktom XVI. (na fotografiji). Foto: Reuters

Dodaj v

Časovni trak: 60 let Elizabetinega vladanja, 60 let sprememb

Njeno kronanje so prvič neposredno prenašali na TV-ju
2. junij 2012 ob 09:41
London - MMC RTV SLO

Pred skoraj 60 leti jo je kronal Geoffrey Fisher. Od takrat se je zamenjalo šest canterburyjskih nadškofov. Njeno življenje je bilo podobno - v znamenju sprememb. Edina stalnica je sama.

Kraljica Elizabeta II. Britanska je monarhinja z drugim trenutnim najdaljšim stažem na svetu (dlje vlada le leto mlajši tajski kralj Rama IX. - nekaj dni manj kot 66 let) in drugim najdaljšim v britanski zgodovini - diamantno obletnico vladanja je pred njo dočakala njena praprababica kraljica Viktorija, ki je na prestolu sedela 63 let in sedem mesecev.

A v nasprotju z Viktorijo, ki je vladala v razmeroma mirnem obdobju, Elizabeta svoj položaj zaseda v najhitreje spreminjajočem se obdobju v zgodovini, v času, ki zahteva neprestano prilagajanje, ki je polno sprememb in novosti - ne le družbenih, tudi gospodarskih in tehnoloških.

Njeno kronanje spremljalo 20 milijonov ljudi
Od leta 1952, ko je po smrti svojega očeta Jurija VI. nasledila prestol, stara (za današnje razmere rosnih) 26 let, je bila tako na primer priča razvoju televizije, vzponu spleta in preboju mobilnih telefonov. Že njeno kronanje leta 1953 je bilo prelomno, saj se je prvič zgodilo, da so lahko ljudje tako pomemben dogodek spremljali v neposrednem prenosu na malih zaslonih. Takrat "govorečih škatel" ni bilo ravno veliko, a je kronanje vseeno (pri sosedih, prijateljih, v barih in drugod) spremljalo okoli 20 milijonov ljudi.

Zanimivosti o kraljici Elizabeti:
- Nima potnega lista.
- Nima vozniškega dovoljenja, a lahko vseeno vozi avtomobil.
- Njeni avtomobili nimajo registrskih tablic.
- Prestol je zasedla kot 40. monarh(inja) po Viljemu Osvajalcu.
- Je prva britanska monarhinja, ki je praznovala diamantno obletnico poroke.
- Blago za svojo poročno obleko je v času pomanjkanja neposredno po II. svetovni vojni kupila na "bone".
- Je prva kraljica po Viktoriji, ki je otroka rodila po tem, ko je bila že kronana. Andrew (1960) in Edward (1964) sta kar nekaj let mlajša od Charlesa (1948) in Anne (1950).
- Ima devet prestolov - enega v zgornjem domu parlamenta, Lordski zbornici, dva v Westminstrski opatiji in šest v prestolni sobi v Buckinghamski palači.

Nekaj let pozneje, leta 1957, ko televizijski sprejemniki še vedno niso bili ravno v vsaki dnevni sobi na Otoku, so njeno vsakoletno božično poslanico prvič predvajali na televiziji. Od takrat naprej je vsak božič (razen leta 1969, ko so na isti dan predvajali dokumentarec o njeni družini in je menila, da "imajo ljudje kraljeve družine že dovolj za en dan") svoje državljane nagovorila prek malih zaslonov in se jim tako, kot je napovedala v prvem nagovoru, približala ter jim pokazala, da je tudi njihova kraljica človek iz mesa in krvi.

16-krat v Avstraliji, več kot 20-krat v Kanadi
Z leti je resnično postala prva britanska monarhinja, ki so jo ljudje, njeni "podložniki", dejansko redno videvali in ki ni bila le neka odmaknjena, abstraktna figura, tako kot je veljalo za njene prednike. Tudi zaradi razvoja prometnih povezav je lahko obiskala več držav kot kateri koli drugi monarh pred njo.

Že takoj po kronanju (februarja 1954) se je na primer odpravila v Avstralijo in na Novo Zelandijo, kar je bilo spet prvič - do tedaj teh dveh držav namreč ni obiskal noben vladajoči monarh, saj so bile razdalje preprosto prevelike, da bi se kralj ali kraljica lahko za tako dolgo odpravila od doma. Elizabeta je nato v letih, ki so sledila, Avstralijo obiskala še 16-krat, nazadnje lani, kar je bil sodeč po njeni starosti zelo verjetno tudi njen zadnji obisk dežele tam spodaj.

V času, ko je sedela na prestolu, je človek stopil na Luno, Evropa in svet sta se srečala s kar nekaj menjavami družbenih sistemov, v Veliki Britaniji se je ta čas zamenjalo 12 ministrskih predsednikov (oz. 11 premierjev in ena premierka) - Tony Blair in David Cameron sta bila rojena že med njeno vladavino -, v Vatikanu trije papeži, v Londonu pa šest canterburyjskih nadškofov oz. duhovnih vodij Anglikanske cerkve.


Tudi kralji se morajo spustiti na Zemljo

Ko je začela vladati, je bila kraljeva družina v precej drugačnem položaju kot danes - medtem ko se pred 60 leti modra kri ni ravno ukvarjala z "zemeljskimi" težavami, se je z leti marsikaj spremenilo. Od leta 1992 tako kraljica na primer plačuje davke na prihodek in dobiček od vrednostnih papirjev. Svoji domovanji Buckinghamsko palačo in grad Windsor redno odpira za javnost, s čimer financira stroške vzdrževanja zgradb in pripadajočih posestev.

Številne velike spremembe so povezane tudi z njeno družino. Trije od njenih štirih otrok, vključno s prestolonaslednikom, so ločeni; njen vnuk, prihodnji kralj, se je poročil s sicer premožnim, a ne aristokratskim dekletom, kar bi bilo še pred desetletji nepredstavljivo. Lani je britanski parlament sprejel zakon, ki uvaja splošno primogenituro (do zdaj je veljala moška), kar pomeni, da bo prvorojeni otrok samodejno zasedel prestol, ne glede na to, katerega spola je oz. bo. Glede na to, da sta prva v vrsti za prestol (Charles in za njim njegov sin William) moška, bistvene spremembe v prihodnjih nekaj letih (ali desetletjih) ne bo. Razlika bo le, če bo prvi otrok vojvode in vojvodinje Cambriških deklica - ta bo tako samodejno postala kraljica, tudi če bo drugi ali kateri naslednji otrok fant.

Simbol stabilnosti in stalnosti
Skratka, v 60 letih njenega vladanja ji je bilo vsekakor težje kot marsikateremu njenemu predniku, a ravno zaradi njene kraljevske drže, pokončnosti in stabilnosti, s katerimi je premagala marsikatero težavo, tudi nenaklonjenost javnega mnenja, jo danes več kot polovica Britancev dojema kot simbol državnosti in predvsem kot upanje, da bo njihova država obstajala še stoletja, če ne tisočletja.

Tudi Andrew Page, britanski veleposlanik v Sloveniji, je podobnega mnenja. V pogovoru za STA je pred dnevi dejal: "Je izjemen simbol stabilnosti, kontinuitete in britanskih vrednot. Postavila je resnično visoke standarde. Upam, da bo monarhom, ki bodo sledili, uspelo enako."

Spodaj si lahko v časovnem traku ogledate fotografije in videoposnetke prelomnih trenutkov Elizabetinega življenja in vladavine. Časovni trak si lahko ogledate tudi tukaj.

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
hervard
# 02.06.2012 ob 10:59
če mi seveda dovolite ali je biti pri nas dovoljena samo Jugonostalgija...
viljam_s
# 02.06.2012 ob 10:55
Zelo smešno je videti povprečnega Slovenčka se vsajati preko Elizabete ne, da bi ob tem raziskal kaj si o njej mislijo njeni državljani - Britanci. Britanci imajo zelo radi svojo monarhinjo in njihovo voljo je pač smiselno upoštevati - že imajo svoje razloge - drugače pač s svojim odnosom in grobimi komentarji pljuvate v obraz tem ljudem. Kraljico in monarhijo lahko parlament ukine v trenutku zato govoriti o kakršnemkoli vzpodbujanju nedemokratičnosti s strani Elizabete je več kot nesramno. Še več današnje monarhije v Severnih deželah s svojimi okleščenimi pristojnostmi predstavljajo garant demokratičnosti, kraljica pa opravlja svetlobna leta boljše delo kot pa vsi naši predsedniki in politiki od leta 45 dalje. Še celo Titu je bilo v čast plesati z njo, aristokratsko "svinjo", nenazadnje so se ji šli prilizovat tudi Kučan in ostali komunisti - ter bili pred njo ponižni kot cucki - volivci teh slovenceljnov pa tako čez njo. Vse to Britanci tudi spremljajo in vidijo dvoličnosti nekaterih voditeljev in narodov, kar se v ključnih zgodovinski trenutkih izkaže kot zelo relevantno - vendar Slovenci smo pač neiskreni nesamozavestneži. Ko nam nekdo pogleda v oči mu lažemo in se smehljamo, ko ga pa ni pa ga šimfamo in klevetamo čez njega.
hervard
# 02.06.2012 ob 10:46
Slovenci vse vemo o angleški kraljici in o njeni žlahti. Od tega kdo se je z kom skregal do tega kdaj se je kdo kje sončil.

O naših monarhih pa ne duga ne sluha. kot da nebi obstajali in 650 let vladali slovenskim deželam. Mislim, da niti 0,1% slovencev ne ve kdo je naš aktualni prestolonaslednik in "veliki vojvoda Krajnske, Koroške in Štajerske, pokneženi grof Goriške, ter veliki gospod Trsta in Slovenke marke".
Mr.Blobby
# 02.06.2012 ob 13:16
@ pikam_dopust
70% Britancev podpira monarhijo (BTW: Camerona 11%)
Menim, da pa skoraj 3/4 Britancev le ni neukih, polpismenih...
Tradicija, državni simbolizem, patriotizem...Nam je pač čudno,
ker naša mlada država in njena mentaliteta nimata nič od tega...
asnl99
# 02.06.2012 ob 13:02
odličen članek, moram pohvalit :)
ennui
# 02.06.2012 ob 10:48
hervard, "naš aktualni prestolonaslednik" ne obstaja, saj nismo monarhija.
antecash
# 02.06.2012 ob 18:05
pa sad opalite sa minusima kad se kritizira "wonderful royals".....:>
antecash
# 02.06.2012 ob 18:00
...............a njihovi "subjekti" u manje raskošnim uniformama.......
antecash
# 02.06.2012 ob 17:52
......................Skromne li obitelji.....;)
horus1
# 02.06.2012 ob 14:52
rečte kar hočte, ampak ma pa stil boljši kot 99,9% današnjih žensk!
-sloga--
# 02.06.2012 ob 09:54
:)

Časovni trak.
B M
# 02.06.2012 ob 21:20
God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb


God save the queen
She ain't no human being
There is no future
In England's dreaming

Don't be told what you want
Don't be told what you need
There's no future, no future,
No future for you

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
'Cause tourists are money
And our figurehead
Is not what she seems

Oh God save history
God save your mad parade
Oh Lord God have mercy
All crimes are paid

When there's no future
How can there be sin
We're the flowers in the dustbin
We're the poison in your human machine
We're the future, your future

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
We mean it man
And there is no future
In England's dreaming

No future, no future,
No future for you
No future, no future,
No future for me

No future, no future,
No future for you
No future, no future
For you
KlemenP
# 02.06.2012 ob 16:28
"Britanska kraljica živi v incestoidnem zakonu. Poročena je s svojim bratrancem iz drugega kolena."

Um, njuna skupna prababica je kraljica Viktorija. To je precej ljudi vmes. :) Zdaj pa računaj, kako zelo incestno je to.
KlemenP
# 02.06.2012 ob 16:26
Kratek komentar: God save the Queen!
Rougier
# 02.06.2012 ob 11:28
Ali je bil naš monarh Danilo von Carigrad-Velikovški kaj povabljen na proslavo?
MIRKOKING
# 03.06.2012 ob 11:24
To je en velik cirkus, ki Anglijo veliko stane! Mislim, da smo vsi ljudje enaki in se mi zdi prizadeto poveličevanje MODRE krvi!! Ta baba v življenju še ni naredila čisto nič....
SteVsiNeumni?
# 02.06.2012 ob 23:17
Groza kok se utruja s to kraljico
Aresnica
# 02.06.2012 ob 22:08
Britanska kraljica Elizabeta, je dobila ime, ki zgovorno priča o njenem izvoru (El-lizzard-birth pomeni »rojena iz plazilca«). . Šele proti koncu prve svetovne vojne (1917) je bil nemški priimek (Saxe-Coburgh-Gota) zamenjan s priimkom Windsor, da so uredili zadevo, ki je kazila britanski ponos. Britanska krona je zasledovala cilje, ki so imeli le malo ali nič skupnega z interesi Angležev. Hitlerja in nacizem je na skrivaj podpirala vse dotlej, dokler je bilo to mogoče._Tisti,ki imate oprane glave mi bodo dali minus.
Muf
# 02.06.2012 ob 15:21
Jaz od vedno občudujem velesile. Anglija je moja najljubša. Anglija ima vse kar mora, močno ekonomijo, vojsko, politiko, tajne službe, kulturo, pisano zgodovino. Tudi zemljepisno je čudovita. ZDA mi niso nikoli bili všeč ker se preveč mešajo med sabo, Kitajci in Afričani in Indijanci in vseh sort - so postali eno velikansko pleme.
kralj matjaž
# 02.06.2012 ob 14:09
Živi muzej, ki s svojim obstojem, v državno blagajno prinese miljarde funtov.
hervard
# 02.06.2012 ob 10:58
ne nisem..... sem Habsbonostalgik....
ker dokler smo bili monargija je bil red potem pa balkan....do današnjega dne
Throll
# 03.06.2012 ob 11:47
Ta ženski kuščar že lepo najeda tudi naše medije. Sramota!
Konec despotizmu
# 03.06.2012 ob 09:44
Shot to kill.
PONOS
# 03.06.2012 ob 07:13
Nepotrebna navlaka žalosti me da Angleži niso prerastli ta kič.
Ljudje moramo ustvariti in stremeti v svet brez revščine,sobivati z naravo,zavreči vse ideologije,zavreči vse vodje,predsednike ,kralje,manipulatorje, izkoristiti tehnologijo da dela za nas.In izobraziti se do najvišje možne stopnje.
Ne pa vzdrževati to nepotrebno navlako..nam perejo možgane z tem kičom in ,predstavljajo nam neke pravljice.Ena družina ki parazitira na toliko ljudi,ima toliko zemlje,graščin še sami se počutijo vkleščene..potrata par exellence.
Neumnost,bedarija opranoglave ovce pa blejajo in mahaj z azstavicam ko pridejo domov jih pa čaka beda.. hamburger in pommes oziroma fish and chips in trače kako je bil kdo oblečen.Delali bodo cele dneve,oziroma vegetirali domov ker nimajo zaposlitve..namesto da bi ustvarili bolj pravičen svet ,kjer bi vsi živeli v raju in pravljici.
Aresnica
# 02.06.2012 ob 23:34
Ja še enkrat_Britanska krona je podpirala.
Lp.
B M
# 02.06.2012 ob 21:24
Saj imamo tudi v Sloveniji neke vrste monarhijo: Zoki kral :)..
De.
Insider
# 02.06.2012 ob 15:42
Ja, ja. Tako govorite kot, da imajo samo lagodno življenje. Nihče pa ne vidi, da jih vsak dan spremlja čreda novinarjev ter pazi kdaj bodo naredili kako napako. Prav tako so vsi super izobraženi, pa ne zato, ker so kao "kupili" diplome. Vam se lepo zdi mogoče, da ne rabijo nič delat, a hoditi ves čas okoli in promovirat državo ter praktično živet za državo 24h na dan ni lahka stvar. Poleg tega pa je prava moralna opora v državi, ki ne favorizira ne levo, ne desno, ne zgornje, ne spodnje, temveč podpira ljudstvo.
ateistek
# 02.06.2012 ob 14:07
@Mr. Blobby:

Tradicija, državni simbolizem, patriotizem...Nam je pač čudno, ker naša mlada država in njena mentaliteta nimata nič od tega...

Britanska kraljica ima v resnici nemške korenine. Zavladali so Britancem kot nemška rodbina Saxe-Coburg and Gotha ,ki je nato spremenila priimek v Windsor. Toliko o tvoji državni tradiciji, pa simboliki in mentaliteti...
asnl99
# 02.06.2012 ob 13:05
long live the queen
Whitetrasher
# 02.06.2012 ob 10:53
@hervard
Nisi čisto čist. A?
Aresnica
# 02.06.2012 ob 23:55
Zadnjič-iz končnice_preberi _ Britanska krona je zasledovala cilje, ki so imeli le malo ali nič skupnega z interesi Angležev. Hitlerja in nacizem je na skrivaj podpirala vse dotlej, dokler je bilo to mogoče._Tisti,ki imate oprane glave mi bodo dali minus.
7up
# 02.06.2012 ob 23:43
tega nisi napisal. Preberi si ponovno, kar si napisal v prvem postu,..

Ali sploh kaj razmišljate, ko pišete kar-koli že?
Aresnica
# 02.06.2012 ob 23:19
7up # 02.06.2012 ob 22:57
_še enkrat preberi_Britanska krona
antecash
# 02.06.2012 ob 22:58
@aresnica
auuuuuu.....david icke ima fanove u sloveniji.....ja sam još uvijek
burgerking fan XD
komunist
# 02.06.2012 ob 16:43
Če je en vladar moder, preudaren in sposoben politik, kakšno garancijo imamo, da bo tak tudi njegov otrok?

Monarhije so stvar fevdalizma.
Sensei&Mike
# 02.06.2012 ob 14:18
God save the queen, she ain't a human beiang.
(Sex pistols)

Vlada Svetemu Kitts in Nevisu. Ha ha. In morda samo njim. Razen tega, da je institut kraljice, nekaj kar je lepo videti in zagotavlja politčno povezavo o obskurnih pacifiških otokov z Evropo, ni od tega nobene praktične koristi. Zame ima podobno vlogo v svetu kot jo ima kaktera od svetovnih umetnin ali znamenitosti.
ateistek
# 02.06.2012 ob 14:01
Popolnoma neokusen, fosilni način vladanja v 21. stoletju. Padeš ven iz kraljevske maternice in si avtomatično faca, ki se ji bodo klanjali milijoni, ne da bi s prstom mignil...Je lahko še bolj preprosto in bedno?

Britanska kraljica živi v incestoidnem zakonu. Poročena je s svojim bratrancem iz drugega kolena. Jajks!
Whitetrasher
# 02.06.2012 ob 11:16
Kar se mene tiče si lahko tudi Rimonostalgik ali Kamenodobonostalgik.
Smešno pa je :)
7up
# 02.06.2012 ob 23:30
Aresnica

Ti raje še 1x preberi kar si napisal. Ti kar prilepim - očitno niso problem samo osnovne računske operacije,.. še celo podčrtal si. LOL

Hitlerja in nacizem je na skrivaj podpirala vse dotlej, dokler je bilo to mogoče
antecash
# 02.06.2012 ob 22:00
..............Samo je jedan kralj...........XD
josip1
# 02.06.2012 ob 13:19
Grdi pa vsi kot purani. Sploh Charles.
arto77
# 02.06.2012 ob 10:15
semena ZLA
nikhrast
# 03.06.2012 ob 01:37
Pa kdo je rekel da so podpirali Hitlerja. The Duke of Windsor ni hotel pravzeti prestola leta 1936, njegov brat je postal Goerge VI. No, the Duke of Windsor je imel nekaj simpatije do Hitlerja, samo ni imel nobene vloge, poslali so ga na Bermudo kot guvernerja.

Poglej, kraljica ima pa službo, isto kot predsedniki države kje drugje, ne vmešava se v politiko, redni sestanek ima s premierom, to pa zato da je na tekočem. O politiki pa še spregovoriti ne sme. Ta služba je pa precej zahtevna, več kot 400 opravkov ima letno.
Dajte že enkrat nehati govoriti o srednjem veku, tja spadate vi z vašim mnenjem.
7up
# 02.06.2012 ob 22:57
Aresnica

Podpirala Hitlerja? Kako? Ko se je Hitler v sredini 30-tih let prišel na oblast ni imela niti deset let. Ko je Anglija napovedala vojno Nemčiji, pa jih ni imela niti še petnajst let. A mu je pošiljala bombone? LOL
rabbit
# 02.06.2012 ob 17:21
Ja ampak za to fotografiranje bi si lahko brke pobrila...he,he,he...
elan elan
# 02.06.2012 ob 13:49
Vse lepo in prav. Sej jih razumem, da je zanje pomemben simbol (za Angleze), ampak kaj meni in ostalim Slovencem to pomaga??
polo
# 02.06.2012 ob 12:29
he,he,he
krejzi
# 02.06.2012 ob 12:15
God save the queen - the fascist regime!!!
gumbler
# 02.06.2012 ob 11:26
Spet ta maškara. A je že pust?
Kazalo