Tik pred božično-novoletni prazniki je Raul Castro pomilostil na stotine zapornikov, ki so po večini odslužili večino zaporne kazni oz. so bili prej nekaznovani. Foto: Reuters
Tik pred božično-novoletni prazniki je Raul Castro pomilostil na stotine zapornikov, ki so po večini odslužili večino zaporne kazni oz. so bili prej nekaznovani. Foto: Reuters

Kot je v svojem govoru v narodni skupščini v petek zvečer po krajevnem času dejal Castro, pomilošča iz "humanitarnih razlogov". Pri njegovi odločitvi je pomembno vlogo igral tudi napovedani obisk papeža Benedikta XVI. na Kubi marca prihodnje leto.

"Pomilostitev, ki bo izvedena v naslednjih dneh, bo zajela več kot 2.900 kubanskih zapornikov in 86 tujih zapornikov iz 25 držav, med katerimi je tudi 13 žensk," je dejal Castro. Pomilostitve ne bo deležen ameriški zapornik Alan Gross, ki prestaja 15-letno zaporno kazen zaradi zločinov proti državi. Njegovo zaprtje sicer predstavlja velik kamen spotike v odnosih med ZDA in Kubo.

Migracijska reforma brez jasnih rokov
80-letni brat dolgoletnega voditelja Fidela Castra se je v svojem govoru dotaknil tudi zakona o migraciji in vprašanja potovanja Kubancev v tujino. Raul Castro je po poročanju tujih medijev sicer izrazil pripravljenost za postopno omilitev sedanjih omejitev, kdaj naj bi potrebne spremembe uvedli, pa ni povedal.

Za vse tiste, ki pozivajo k ukinitvi omejitev, je Castro dejal: "Pozabljajo na posebne okoliščine, v katerih je Kuba, obkrožena s sovražno politiko ... ameriške vlade". Kubanci za potovanje v tujino potrebujejo izstopni vizum, ki pa ga še zlasti težko dobijo tisti, ki so zaposleni v pomembnih poklicih, ali osebe, "ki so se zamerile režimu".

Zaseg emigrantskega premoženja ostaja
Kot je še dejal Castro, se bo reforma migracijske politike izvedla "brez pritiska". Med ključnimi ukrepi reforme se omenja ukinitev vstopnega in izstopnega vizuma za Kubance ter uvedbo pravne definicije "definitivne emigracije", ki vključuje zaseg vsega premoženja emigrantov in onemogočenje ponovnega prihoda na Kubo.