Fidel Castro še vedno budno bdi nad Kubo. Foto: Reuters
Fidel Castro še vedno budno bdi nad Kubo. Foto: Reuters
Kubance že pet desetletij pesti ameriški embargo. Foto: Reuters

Kuba ni bila povabljena na vrh Amerik, ki se bo začel 17. aprila v Trinidadu in Tobagu. Nekdanji predsednik je v kolumni na spletu zapisal, da bo vrh za celotno območje "preizkušnja z ognjem".



Kuba pripravljena na dialog z ZDA
Castro pravi, da je videl zadnji osnutek izjave, za katero si ZDA želijo, da bi jo na vrhu podpisali. Osnutek naj bi po njegovih besedah vseboval "veliko nesprejemljivih konceptov", poleg tega pa je Castro izredno skeptičen do pozivov k boljšim odnosom med ZDA in Kubo. "Kdo zdaj zahteva našo izločitev? Morda ne razumejo, da so časi izključitvenih sporazumov proti našemu ljudstvu že za nami," je zapisal.

A kljub temu 82-letni nekdanji revolucionar trdi, da se Kuba ne boji dialoga z ZDA in si ne želi podaljševati petdesetletnega spopada s svojo mogočno sosedo. Castro je 47-letno ameriško gospodarsko zaporo označil za "popoln neuspeh" in podprl nedavni predlog ameriškega senatorja Richarda Lugarja, da Bela hiša imenuje posebnega odposlanca, ki bi proučil odnose s Kubo, govor je bilo celo o preklicu dolgoletne prepovedi potovanja na Kubo.

V čakanju na demokracijo
Novi ameriški predsednik Obama je sicer do te otoške komunistične države ubral manj konfrontacijski pristop od svojega predhodnika Georgea Busha, a njegova administracija kljub temu še naprej vztraja, da mora videti napredek na področju demokracije in človekovih pravic, preden lahko prekliče embargo.

ZDA so začele Kubi nalagati omejitve, potem ko je leta 1959 na oblast stopil Castro. Castrov mlajši brat Raul je od Fidela predsednikovanje uradno prevzel lani februarja.

K. S.