Castro se zadnja leta redko oglaša v javnosti. Foto: EPA
Castro se zadnja leta redko oglaša v javnosti. Foto: EPA

V prispevku z naslovom "Pot v prepad", v četrtek objavljenem v kubanskih občilih, je Castro kritičen do ZDA in spornega pridobivanja nafte.

Nekdanji kubanski voditelj je v članku med drugim zapisal, da "nam grozi veliko nevarnosti, vendar sta dve med njimi, jedrska vojna in podnebne spremembe, odločilni – in sta še daleč od rešitve.

V prvem članku po več mesecih je Castro posvaril svet pred "neizprosnim" propadom in se obregnil ob tiranijo, ki jo svetu vsiljujejo ZDA in njihovi zavezniki.

Dolgoletni revolucionarni voditelj je pojasnil, da je na svetu trenutno več kot 20.000 jedrskih raket in ob tem opozoril na nevarnost jedrske vojne, še zlasti na Bližnjem vzhodu, kjer ima Izrael na stotine kosov jedrskega orožja.

Pri podnebnih spremembah Castra skrbi predvsem sporno pridobivanje plina in nafte iz skrilavcev s posebnim postopkom uporabe kemikalij ter pare. Naftna industrija že vrsto let uporablja ta postopek, ki je sicer deležen kritik okoljevarstvenikov in znanstvenikov zaradi negativnih posledic na okolje.

Castrov članek je prvi od novembra lani, pojavil pa se je po tem, ko so na socialnem omrežju Twitter v začetku tedna zaokrožile govorice, da je Castro umrl. 85-letni voditelj govoric o domnevni smrti ni komentiral.

Zaradi zdravstvenih težav je Fidel Castro leta 2006 oblast predal mlajšemu bratu Raulu Castru, od takrat pa se je le redko pojavil v javnosti.