V Evropi so v preteklem tednu potekali protesti proti Acti. Foto: EPA
V Evropi so v preteklem tednu potekali protesti proti Acti. Foto: EPA

Vlada v Pragu se je za ukrep odločila, potem ko so hekerji vdrli v računalnike in ukradli podatke okoli 27.000 članov vladajoče Državljanske demokratske stranke (ODS).

O sporazumu Acta bo tekla beseda tudi v jutrišnji oddaji Studio ob 17. na prvem Programu Radia Slovenije. Vabljeni k poslušanju.

Po besedah predstavnika vlade Jana Osuča potrebuje kabinet premierja Petra Nečasa več časa za globljo preučitev sporazuma.

"Pod nobenimi pogoji ne smemo sprejeti, da bi bile državljanske svoboščine in prost dostop do informacij na kakršen koli način ogroženi," je poudaril Nečas.

Češki mediji so na svojih spletnih straneh poročali, da so njihovi uredniki prejeli podroben seznam s podatki pomembnih politikov, vključno z njihovimi telefonskimi številkami in zasebnimi naslovi.

Popoldne je tudi sosednja Slovaška sporočila, da bo zamrznila proces ratifikacije Acte. Minister za gospodarstvo Juraj Miskov je ob tem dejal, da ne bo podprl sporazuma, ki bi lahko omejil človekove pravice in svoboščine. Pred nadaljevanjem postopka ratifikacije sporazuma pa je potrebna javna razprava, je dodal.

Češka in Slovaška sta januarja skupaj z 20 drugimi članicami EU-ja podpisali Acto. Prejšnji teden je tudi Poljska zaustavila proces ratifikacije dokumenta.

Med podpisnicami sporazuma, katerega namen je zaščita avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva, je tudi Slovenija, ni pa med njimi, denimo, Nemčije. Po podpisu morajo Acto potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic.