Chelsea Manning se je v ženska oblačila začela občasno oblačiti že v vojski, a so jo hitro zatrli. Foto: Reuters
Chelsea Manning se je v ženska oblačila začela občasno oblačiti že v vojski, a so jo hitro zatrli. Foto: Reuters
Chelsea Manning (na fotografijah še kot vojak Bradley Manning) je grozilo do 90 let zapora, nazadnje pa je bila leta 2013 obsojena na 35 let. Foto: Reuters

Odvetniki so več dni od ameriškega obrambnega ministrstva, vojske in zapora zahtevali informacije, kaj se z Manningovo dogaja in zakaj je pristala v bolnišnici, medtem ko so v medije pricurljale nepotrjene informacije, da je zapornica skušala storiti samomor.

Manningova, nekoč bolj znana kot vojak Bradley Manning, ki je WikiLeaksu oziroma njenemu ustanovitelju Julianu Assangeu leta 2010 posredoval tajne dokumente ameriške vojske, zaradi izdaje državnih skrivnosti v strogo zastraženem zaporu služi 35-letno zaporno kazen, v tem času pa se je tudi preimenovala, se začela oblačiti v ženska oblačila in začela prejemati hormonsko terapijo za spremembo spola.

Manningova, ki je že takoj po aretaciji razmišljala o samomoru, je svoje odvetnike in najbližje prestrašila na začetku tedna, ko so bili za skoraj dva dni prekinjeni vsi stiki z njo. Mediji so poročali, da je Manningova povzročila "zdravstven preplah", nekateri pa so naravnost zapisali, da se je poskusila v svoji celici obesiti. Odvetniki so od oblasti zaman zahtevali odgovore in so bili ogorčeni, da istočasno očitno iz zapora uhajajo podatki o zaporničinem zdravstvenem stanju v medije. Šele v petek so po protestu le dobili uradni odgovor.

"Iz zapora so nas obvestili, da je bila Chelsea hospitalizirana in ostaja v zdravniški oskrbi," je sporočila Nancy Hollander, odvetnica, ki vodi pritožbo Manningove na "skrajno krivično" 35-letno kazen. "V tem času nam njeni zdravniki odsvetujejo telefonski pogovor z njo, kar spoštujemo, smo pa v tesnem stiku z ustanovo ter bomo še naprej spremljali njeno stanje in upamo, da pridemo kmalu v stik z njo. Da bi obvarovali njeno zasebnost, je to vse, kar lahko v tem trenutku povemo." Ob tem je še pozvala preostale odvetnike iz zagovorniške ekipe obsojene vojakinje, naj ji pošiljajo pisma podpore.

Vojska zelo skopa s podatki
Z obrambnega ministrstva so po drugi strani sporočili le, da so Manningovo odpeljali v bolnišnico, od tam pa nazaj v zapor. V torek so nenadoma odpovedali že dogovorjen telefonski pogovor Manningove s Hollanderjevo, Hollanderjevi pa sporočili, da lahko pride v stik s svojo stranko šele v petek ali pozneje.

"Šokirani smo in ogorčeni, da nihče iz vojske ni posredoval niti drobca informacij Chelseajini pravni ekipi," je dejala Hollanderjeva v sredo. "Vojsko pozivamo, da nemudoma poveže Chelsea Manning z njenimi odvetniki in prijatelji, ki jih zelo skrbi za njeno dobrobit in so globoko pretreseni nad popolnim pomanjkanjem uradnih razlag o njenem trenutnem stanju."

Malo stikov z zunanjim svetom
Manningova v šestih letih, odkar je v zaporu, kaj dosti stikov z zunanjim svetom ni imela. Intervjujev z novinarji po telefonu ali osebno ne sme imeti, lahko pa pod nadzorom uporablja elektronsko pošto in je lani tako za Cosmopolitan dala sploh svoj prvi intervju iz zapora, občasno pa piše tudi kolumne za britanski Guardian.

Nazadnje se je v svoji kolumni odzvala na Pentagonovo napoved, da bodo dovolili transspolnim pripadnikom oboroženih sil, da odkrito služijo kot transspolne osebe. Manningova je glede na lastne izkušnje kritizirala nekatere predloge, ki da otežujejo transspolnim vojakom služenje.