George Tenet je na čelo Cie prišel leta 1997 in ostal do leta 2004. Foto: EPA
George Tenet je na čelo Cie prišel leta 1997 in ostal do leta 2004. Foto: EPA
Obtožbe Cie

Cia ni imela ustreznega načrta za boj proti Al Kaidi, čeprav je nekdanji direktor agencije George Tenet že kmalu po terorističnih napadih na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998 napovedal vojno proti tej teroristični mreži, ugotavlja notranje poročilo agencije. Tenet je takrat prepričal kongres, da poveča sredstva in kadre za boj proti Al Kaidi in njenemu vodji Osami bin Ladnu, vendar denarja pozneje niso smotrno porabili, saj so ga namenili za naloge, ki niso bile povezane z bojem proti terorizmu.

Napaka za napako
Cia je imela tudi težave pri sodelovanju z FBI-jem ter Nacionalno varnostno agencijo in je sistematično delala napake pri pripravi seznama osumljencev terorizma. Tako so dva člana Al Kaide, ki sta sodelovala v terorističnih napadih na ZDA, uvrstili na seznam šele avgusta 2001, leto dni potem, ko je njuno gibanje pritegnilo pozornost Cie. Kljub temu poročilo ugotavlja, da bi težko preprečili napade 11. septembra 2001.

Tenet - grešni kozel
Poročilo o delovanju Cie je bilo pripravljeno že leta 2005, vendar je imelo oznako "zaupno" vse do danes, ko je njegovo objavo odredil ameriški kongres. Najbolj so v poročilu kritični do Teneta in glavni preiskovalec John Helgerson je celo zahteval, da se nekdanjega direktorja pokliče na odgovornost, kar pa so vodilni v Cii zavrnili. Sedanji direktor agencije Michael Hayden je v njegov zagovor zapisal, da kljub najboljšim naporom vodilni uradniki takrat niso uspeli preprečiti napadov na ZDA, a so vseeno uspeli preprečiti druga teroristična dejanja, s čimer so rešili nedolžna življenja v ZDA in po svetu.

Tenet je kot direktor Cie odstopil leta 2004, potem ko se je na čelu obdržal sedem let, kar je drugi najdaljši staž v zgodovini agencije. Po odhodu ga je ameriški predsednik George Bush odlikoval z najvišjim civilnim priznanjem. Poročilo je označil za popolnoma napačno in dejal, da pred 11. septembrom nobena druga agencija ni storila več v boju proti Al Kaidi kot Cia.

C. R.

Obtožbe Cie