Predsednik Bush ni navedel vzroka za odločitev Gossa. Foto: EPA
Predsednik Bush ni navedel vzroka za odločitev Gossa. Foto: EPA
Michael Hayden
Vodenje ameriške obveščevalne agencije naj bi prevzel tesen sodelavec Negroponteja. Foto: EPA

Bush pri tem ni navedel nobenega razloga, dejal je le, da je Goss imel težko delo v tranzicijskem času, ko morajo ZDA zmagati v vojni proti terorizmu, in ga je spretno opravljal.

"Spoštujem njegovo integriteto, spoštujem, da je položaj vodil častno," je povedal in izrazil prepričanje, da bo novi direktor nadaljeval reforme, s katerimi bodo ZDA varnejše in uspešnejše v vojni proti terorizmu. Goss je dejal, da Cia dobro napreduje in da se je v zadnjih letih njeno delo zelo izboljšalo. "Agencija znova pluje stabilno in s polnimi jadri," je dodal. Predsedniku se je med sprejemom v Beli hiši zahvalil za zaupanje in svobodo, ki jo je imel pri reorganizaciji agencije.

Goss je agencijo vodil slabi dve leti, potem ko je zamenjal Georgea Teneta. Njegova naloga je bila Cii povrniti ugled, ki ga je izgubila zaradi napadov 11. septembra 2001 in zaradi neresničnih obveščevalnih podatkov o grožnji, ki naj bi jo s svojim orožjem za množično uničevanje pomenil Irak.

Kaj je bil vzrok?
Nekateri mediji navajajo, da gre za še eno kadrovsko potezo v Bushevi administraciji, ki naj bi republikancem pred novembrskimi volitvami v kongres povečala možnost, da ohranijo večino.

Goss naj bi prišel tudi v spor s svojim nadrejenim, direktorjem za obveščevalne dejavnosti Johnom Negropontejem, s katerim naj bi imela različne poglede na nekatere spremembe v Cii. Poznavalci navajajo, da se je odhod Grossa pripravljal že več mesecev.

Bush naj bi za njegovega naslednika predlagal Negropontejevega namestnika, 61-letnega generala zračnih sil Michaela Haydna, ki je tesen prijatelj podpredsednika Dicka Cheneyja in vnet zagovornik protiterorističnega nadzornega programa. Bush naj bi svojo odločitev sporočil v ponedeljek, Haydna pa ga mora potrditi še senat.