Ameriški obrambni minister Leon Panetta je Američanom zagotovil, da bodo njihove varnostne sile naredile vse, kar je treba, da bodo državljan varni. Tudi v tem primeru naj nihče ne bi bil ogrožen. Foto: EPA
Ameriški obrambni minister Leon Panetta je Američanom zagotovil, da bodo njihove varnostne sile naredile vse, kar je treba, da bodo državljan varni. Tudi v tem primeru naj nihče ne bi bil ogrožen. Foto: EPA

Napravo in domnevnega terorista so ustavili že nekje v tujini, ni mu uspelo kupiti nobene letalske vozovnice oziroma sploh izbrati tarče napada. Znano je le, da naj bi se ta zgodil ob obletnici usmrtitve vodje Al Kaide Osame bin Ladna.

AP novico več kot teden dni držal zase
Podrobnosti v zvezi s teroristom, ki bi naj skušal izvesti napad, še niso znane, jih pa v ameriški vladi nameravajo kmalu razkriti javnosti. O tem, da so zaznali poskus napada, so že aprila varnostno-obveščevalne službe obvestile predsednika Baracka Obamo, informacije je kmalu pridobila tudi ameriška tiskovna agencija AP, a novice na prošnjo Bele hiše in Cie ni objavila, ker so obveščevalne operacije še potekale.

BBC poroča, da so očitno načrt za napad odkrili še dovolj zgodaj.

Detektorji kovin bombe ne bi odkrili
Razstrelivno napravo je že preiskala zvezna policija FBI in ne vsebuje nobenih kovin, kar pomeni, da je detektorji kovin na letališčih ne bi prepoznali. Ni pa še jasno, ali bi jo odkrili s preverjanje z novimi telesnimi rentgenskimi napravami.

Sumijo , da bi jo lahko izdelal član Al Kaide Ibrahim Hasan Al Asiri, ki je izdelal tudi "božično" bombo iz leta 2009 in bombe v tiskalnikih, ki so jih pozneje poslali iz Jemna s tovornim letalom na pot v ZDA.

Naprava naj bi bila namreč podobna tisti, ki jo je imel prijeti bombaš Umar Faruk Abdulmutalab zašito v spodnjicah leta 2009 in jo na božični dan na letalu sprožil. Bomba ni eksplodirala, ampak se je samo vžgala, Abdulmutalab pa je dobil hude upekline. Mlad Nigerijec je na sodišču priznal, da deluje v imenu teroristične organizacije Al Kaida.

Žarišče Al Kaide naj bi bilo v Jemnu
Z zadnjim odkritjem so se okrepila ugibanja, da se Al Kaida ni odpovedala načrtom za bombne napade in da je trenutno najnevarnejša v Jemnu. Tam so Američani z brezpilotnim letalom v nedeljo ubili vodjo operacij v tujini, 37-letnega Fahda Al Kusa, osumljenega, da je sodeloval v napadu na ameriški rušilec Cole v Jemnu leta 2000. Kuso naj bi prevzel položaj od Američana Anvarja Al Avlakija, ki so ga brez sojenja usmrtili na enak način lani.