Vlagateljem z vlogami nad 100.000 evri grozi izguba do 60 odstotkov denarja. Foto: EPA
Vlagateljem z vlogami nad 100.000 evri grozi izguba do 60 odstotkov denarja. Foto: EPA
Prebivalce Cipra čakajo težki časi. Foto: EPA

Seznam domnevno odpisanih kreditov se osredotoča predvsem na dejavnosti bank Bank of Cyprus in Laiki, ki sta v središču finančnih težav Cipra.

Kot je dejal Marios Mavrides, poslanec konservativne stranke Disy ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa, bo začasna komisija preverila ta "privilegirana posojila". Poleg dveh največjih bank pa bo komisija pregledala tudi aktivnosti banke Hellenic.

Seznam spornih odpisov posojil je sicer javno objavil grški časopis Etnos, a so nekateri posamezniki na tem seznamu že zanikali kakršne koli kršitve in zagrozili s pravnimi posledicami.

Zanikanja in napovedi tožb
Poslanec stranke Didy, Prodromos Prodromu, ki se je tudi znašel na tem seznamu, je zatrdil, da mu nikoli niso odpisali kredita. Kot je poudaril, je šlo v njegovem primeru za ponarejanje v zvezi z njegovim bančnim računom in da so krivca že obsodili.

Poslanka stranke Diko, Atena Kiriakidu, pa je medtem sporočila, da sama ni bila imenovana, a da sta se na seznamu znašla njen nekdanji soprog in brat. Pri tem je zatrdila, so ta poročila "škandalozna".

S pravnimi postopki proti Etnosu je zagrozil nekdanji župan mesta Larnaka Andreas Mojzeos. "Zame je jasno, da gre za zaroto, ki ne bo ostala neopazna," je zatrdil Mojzeos.

Že v četrtek je ciprska vlada imenovala skupino treh nekdanjih vrhovnih sodnikov, ki bodo raziskali, če je bila za bančni kolaps morebiti kriva kriminalna dejavnost.

Za velike vlagatelje izgube do 60 odstotkov
Na Cipru so se v četrtek po 12 dneh ponovno odprle banke, ki so bile zaprte med pogajanji Cipra s tako imenovano trojko, torej z mednarodnimi posojilodajalci, da bi se tako preprečil beg kapitala. V zameno za finančno pomoč bodo na Cipru zaprli banko Laiki, njene zavarovane vloge pa bodo prenesli na banko Bank of Cyprus, kjer pa vlagateljem z vlogami nad 100.000 evri grozi izguba do 60 odstotkov denarja.

Ciprska centralna banka pojasnjuje, da se bo 37,5 odstotka vlog nad 100.000 evri spremenilo v delnice, do 22,5 odstotka teh vlog bo šlo v poseben sklad, za preostalih 40 odstotkov pa se bodo obračunale obresti, ki pa bodo izplačane le, če bo banka poslovala dobro, poroča BBC.