Srečanje med Karzajem in Šarifom bi lahko pomenilo otoplitev odnosov med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA
Srečanje med Karzajem in Šarifom bi lahko pomenilo otoplitev odnosov med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA

Karzaj se je mudil na kratkem obisku v Islamabadu, kjer se je prvič srečal z novim pakistanskim premierjem Navazom Šarifom in ga pozval k pomoči pri mirovnih pogovorih s talibani.

Talibani so do zdaj zavračali kakršne koli stike z afganistansko vlado, ki jo imajo za lutko v ameriških rokah. Karzaj je zdaj izrazil pričakovanje, da bo Pakistan omogočil pogoje za pogovore med afganistanskimi mirovnimi pogajalci in talibani.

"Upamo, da bomo s tem naredili korak naprej ter zagotovili stabilnost in mir v obeh državah," je Karzaj dejal novinarjem. V preteklosti je sicer Karzaj trdil, da so talibanska zatočišča v Pakistanu glavni vzrok za povečanje nasilja v njegovi državi.

Afganistanska vlada je bila junija ogorčena, ker so talibani v Katarju odprli svoje predstavništvo, prek katerega naj bi sodelovali v mirovnih pogovorih z ZDA.

Nezaupanje med državama
V zadnjih letih sta bila Afganistan in Pakistan vpletena v več sporov, ki so ovirali končanje 12-letne vojne v Afganistanu, Karzajev obisk v Islamabadu pa bi lahko pomenil znak otoplitve odnosov.

Med drugim so letele obtožbe na določene pakistanske institucije, da financirajo, nadzirajo in ščitijo talibane, Islamabad pa vztrajno trdi, da dela vse za prekinitev spopadov v Afganistanu.

Karzaj je dejal, da je "nenehna grožnja terorizma" ena glavnih težav za prebivalstvo Pakistana, kjer je bilo v nasilju islamskih skrajnežev v zadnjem desetletju ubitih na tisoče ljudi. "To področje zahteva intenzivno pozornost obeh vlad," je zatrdil Karzaj.

Šarif je Afganistanu zaželel uspešno tranzicijo v obdobju, ko afganistanske varnostne sile prevzemajo nadzor nad državo od sil zveze Nato. Izrazil je tudi podporo pri doseganju miru v Afganistanu.

"Predsedniku Karzaju sem zagotovil, da bo Pakistan še naprej podpiral napore mednarodne skupnosti pri doseganju tega plemenitega cilja," je še obljubil Šarif.