Cilj, ki ga želijo doseči v Köbenhavnu, je, da bi države izpuste toplogrednih plinov v ozračje zmanjšale za 50 odstotkov do leta 2050. Foto: Reuters
Cilj, ki ga želijo doseči v Köbenhavnu, je, da bi države izpuste toplogrednih plinov v ozračje zmanjšale za 50 odstotkov do leta 2050. Foto: Reuters
Ledeniki
Če se bodo podnebne spremembe nadaljevale, ledenikom grozi, da se bodo počasi stalili. Foto: EPA
Izpusti
Največji problem bodo velike države, pa tudi države v razvoju, ki si ne želijo dogovora, saj bo to zanje pomenilo, da bi morale dejavno sodelovati pri zmanjševanju izpustov. Foto: Reuters
Lučka Kajfež Bogataj
Lučka Kajfež Bogataj je prepričana, da gre pri aferi ClimateGate zgolj za poskus, kako onemogočiti sporazum. Foto: MMC RTV SLO

Afera ClimateGate se je začela novembra, ko so hekerji vdrli v računalniški sistem Centra za podnebne raziskave (CRU) na univerzi Vzhodne Anglije v Veliki Britaniji, kjer imajo enega najobsežnejših svetovnih arhivov o spremembi temperature skozi leta. Neznani storilci so po svetu razposlali več sto elektronskih sporočil, kjer so se znanstveniki s CRU-ja dogovarjali s svojimi kolegi po vsem svetu o podnebnih spremembah.

Elektronska poročila, ki so jih objavili, so vsebovala dogovarjanja znanstvenikov, kako se bojevati proti podnebnim skeptikom, ki so prepričani, da za segrevanje ozračja niso krivi ljudje, kako ponarediti določene podatke, kako uničiti nekatere dokumente in kako se izogniti novinarjem. Elektronska pošta, ki so jo ukradli z inštituta za podnebne raziskave, nakazuje, da za podnebne spremembe niso krivi ljudje in da so znanstveniki priredili podatke, da bi tako dokazali, da je za segrevanje ozračja kriv prav človeški element.

Vdor v računalniški sistem že preiskuje policija, pred kratkim pa je Phil Jones, direktor raziskovalne enote, potrdil, da so vsa elektronska sporočila, ki so jih razposlali, resnična.

Al Saban: Afera bo vplivala na Köbenhavn
ClimateGate je v javnost prišel že novembra, a se je šele zdaj izkazalo, da bi lahko bili podatki pomemben dejavnik na pogajanjih v Köbenhavnu, kjer naj bi dosegli nov podnebni sporazum, ki bo nadomestil kjotski protokol. Glavni podnebni pogajalec Savdske Arabije Mohamed Al Saban je za britanski BBC povedal, da bo odkritje močno vplivalo na podnebni vrh, ki se začne v ponedeljek, in da bo onemogočilo cilj pogajanj - dogovoriti se o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje.

"Škandal "ClimateGate" je pokazal, da ni nobene povezave med človeškimi dejanji in podnebnimi spremembami," je povedal Al Saban in dodal, da se podnebje spreminja zaradi naravnih procesov, ki nimajo nobene povezave s človeškimi dejanji. "Kar koli bo mednarodna skupnost naredila, da bi zmanjšala izpuste toplogrednih plinov, ne bo imelo nobenega vpliva na segrevanje ozračja," je še dodal Al Saban, ki je od Združenih narodov že zahteval, naj ukažejo polno preiskavo afere in CRU-jevih elektronskih sporočil.

Države v razvoju nočejo dogovora
Glavni savdski pogajalec je eden izmed vodilnih pogajalcev skupine držav v razvoju. Tem dogovor, ki naj bi ga sklenili v Köbenhavnu, ni všeč, saj v nasprotju s kjotskim protokolom nalaga obveznosti za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov tudi državam v razvoju. Njihovi prispevki bodo seveda manjši kot tisti razvitih držav, deležni bodo tudi pomoči razvitejših držav, a ne bodo brez obveznosti kot prej. Državam v razvoju bi bilo zato najbolje, če dogovora v Köbenhavnu sploh ne bi sklenili.

Al Saban je prepričan, da so enakega mnenja tudi druge države v razvoju, ki se ne bodo strinjale z dogovorom, ki bi lahko vplival na gospodarsko rast v naslednjih letih. Povedal je, da bodo države privolile le v ukrepe zmanjšanja izpustov, ki ne bodo predragi, zahodne države pa naj bi v vsakem primeru finančno pomagale revnejšim državam, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo.

Znanstveniki ne verjamejo v ClimateGate
Večina znanstvenikov je prepričanih, da elektronska sporočila, ki so jih prestregli na univerzi v zahodni Angliji, ne bodo spremenila dejstva, da so za podnebne spremembe krivi ljudje, prepričani pa so tudi, da elektronska sporočila podcenjujejo znanstvene dokaze o podnebnih spremembah, ki naj bi jih povzročili človeški izpusti toplogrednih plinov v ozračje. "Obstaja soglasje med znanstveniki po vsem svetu, da so podnebne spremembe resnične in da jih ni treba spodbijati," je povedal Michael Mann z univerze v Pensilvaniji in dodal: "Tisti, ki zagovarjajo neukrepanje in ki si ne želijo napredka v Köbenhavnu, nimajo znanosti na svoji strani".

"Gre za jasen poskus, kako diskreditirati znanstvene dokaze in ustvariti zmedenost pred pogovori v Köbenhavnu. To smo že doživeli," je povedal Malini Mehra, ustanovitelj centra za družbene trge v Indiji. Tudi tiskovna predstavnica Evropske komisije je povedala, da je ne glede na odkrito afero znanstveno dokazano, da smo za podnebne spremembe odgovorni ljudje. "Najbolj priznani znanstveniki z vsega sveta se strinjajo, da je dogajanje, ki smo mu priča, posledica človeških dejanj," je povedala predstavnica komisije in dodala, da se bodo brez primernega ukrepanja podnebne spremembe nadaljevale in škodovale naravi in ljudem.

Kajfež Bogataj: Gre za pasje bombice
Lučka Kajfež Bogataj, ki sodeluje v Mednarodnem odboru za podnebne spremembe (IPCC), je ob tem prepričana, da je bil ClimateGate pričakovan, a da gre za ukradeno pošto med letoma 1996 in 1998 in da so te stvari že zdavnaj mimo. "Vsi podatki, ki jih IPCC uporablja, so javno dostopni na spletu in si jih lahko pogleda kdor koli. Mislim, da je afera brezpredmetna, a se te pasje bombice vrstijo že dalj časa in se bodo še nadaljnega pol leta, dokler ne bomo dobili sporazuma," je povedala Lučka Kajfež Bogataj.

V zadnjih dneh pred ponedeljkovim začetkom vrha v Köbenhavnu so po vsem svetu potekala intenzivna pogajanja o morebitnih obljubah, ki naj bi jih države dale na vrhu. Kaj se bodo dogovorile, pa bo znano čez dobra dva tedna, ko bomo videli tudi, kakšen bo dejanski vpliv afere.