Ameriška zunanja ministrica v Indiji tke politične in gospodarske niti. Foto: Reuters
Ameriška zunanja ministrica v Indiji tke politične in gospodarske niti. Foto: Reuters
Mumbaj
Napadi na luksuzne hotele v mumbaju novembra lani so poslabšali odnose med Indijo in Pakistanom. Foto: EPA

Clintonova je na tridnevnem obisku v Indiji, namenjenem krepitvi političnih in gospodarskih vezi med državama. Med obiskom naj bi dokončno izoblikovali več dogovorov, ki so po ameriških zakonih potrebni, da ameriška podjetja lahko tekmujejo za prodajo 126 vojaških letal, ki jih namerava kupiti Indija.

Ena največjih prodaj orožja bi lahko Lockheed Martin Corp on Boeing Co. prinesla milijarde dolarjev, saj se vrednost poslov ocenjuje na 10,4 milijarde dolarjev. Indija naj bi sicer za modernizacijo svoje vojske v naslednjih petih letih namenila 30 milijard dolarjev.

Kdo bo prodajal orožje Indiji?
Lockheed in Boeing za del te pogače tekmujeta z ruskim MiG-om-35, francoskim Dassault Rafalom, švedskim Saabom KAS-39 Gripen in Eurofighterjem Typhoon, konzorcijem britanskih, nemških, italijanskih in španskih podjetij.

Američani bodo gradili v Indiji
Potem ko se je v času prejšnje ameriške administracije pod predsednikom Georgeem Bushem končala tri desetletja trajajoča prepoved prodaje civilne jedrske tehnologije Indiji, naj bi se Clintonova v New Delhiju pogovarjala o dveh krajih, kjer naj bi ameriška podjetja dobila pravico za gradiltev jedrskih elektrarn. Tudi ti posli so vredni milijarde dolarjev.

Poklon žrtvam lanskih napadov
Po pričakovanjih naj bi se Clintonova zavzela tudi za izboljšanje odnosov med Indijo in Pakistanom, pomembno ameriško zaveznico v boju s talibani v Afganistanu.

V Mumbaju se je udeležila zasebne ceremonije v spomin žrtvam novembrskih napadov, ki so v tamkajšnjih hotelih terjali več kot 170 življenj. Napadalci so po trditvah indijskih oblasti prišli iz Pakistana, oblasti v Islamabadu pa so zanikale odgovornost lanskih napadov.