Na ladji Coste Allegre je tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na ladji Coste Allegre je tisoč ljudi. Foto: Reuters
Costa Allegra
Med potniki in člani posadke na ladji naj ne bi bil nihče poškodovan. Foto: Reuters
Costa Allegra
Na požar se je odzvala tudi lastnica ladje, ladjarska družba Costa Crociere s sedežem v Genovi. Ta je v sporočilu za javnosti sporočila, da na ladji že preverjajo motorje in možnosti za ponoven zagon potrebnih instrumentov. Na ladjo so iz Genove z letalom poslali tudi skupino strokovnjakov. Foto: Reuters
Turistično ladjo vlečejo proti Sejšelom

Na ladji za križarjenje Costa Allegra je okoli tisoč ljudi. Med njimi je 636 potnikov in 413 članov posadke. Ladja je sicer iz iste flote kot 13. januarja pred toskanskim otokom Giglio nasedla Costa Concordia, v kateri je umrlo 32 ljudi.

Požar naj bi izbruhnil v bližini ladijskih generatorjev, zaradi česar je ladja, ki je plula v bližini otoka Alphonse, od Sejšelov oddaljenega 321 kilometrov, ostala brez elektrike. Turistično ladjo zdaj proti obali že vleče francoska ribiška ladja Trevignon, ki je prva prišla na pomoč, na poti pa sta tudi vlačilca. Do 188 metrov dolge ladje je že priletel tudi helikopter s hrano in satelitskimi telefoni.

Reševanje potnikov
Costo Allegre naj bi ob obalo otoka Desroches prepeljali v četrtek. Tam bodo potniki v hotelu počakali na prevoz na največji sejšelski otok Mahe, od koder jih bodo nato prepeljali domov, je sporočila družba Costa Crociere. Sicer pa so po zagotovilih lastnika ladje potniki dobro preskrbljeni in so danes zjutraj dobili hladen zajtrk.

Od skupaj 636 potnikov na ladji je 135 Italijanov, 127 Francozov, 97 Avstrijcev, 90 Švicarjev, 38 Nemcev, 31 Britancev, po 15 Mavretancev, Rusov in Špancev, po 13 Kanadčanov in Belgijcev, 12 Slovencev, osem Američanov, šest Hrvatov, štirje Čehi, trije Latvijci, po dva Portugalca, Poljaka, Romuna, Brazilca in Madžara, ter Irec, Luksemburžan, Alžirec, in Urugvajec.

Vsi potniki se po besedah predstavnikov italijanskih obalnih straž Cosima Nicastre počutijo dobro in so na varnem.

Nevarnost napada piratov
Na območju, kjer stoji poškodovana ladja, so ladje sicer že večkrat napadli pirati, ki pa doslej ladij za križarjenje še niso ugrabljali. Po navedbah sejšelskih oblasti so na krovu oboroženi stražarji, kar je standardna praksa na tovrstnih potovanjih. Doslej morskih roparjev na območju niso videli.

Že druga nesreča ladje Coste
Po nesreči veliko večje ladje za križarjenje Costa Concordie s 4.229 ljudmi, v kateri je umrlo 32 ljudi, so bile proti ladjarski družbi sicer vložene številne tožbe.

Turistično ladjo vlečejo proti Sejšelom