Strokovnjaki napovedujejo, da naj bi se uporabi tabletke odreklo okoli 70 odstotkov italijanskih zdravnikov. Foto: EPA
Strokovnjaki napovedujejo, da naj bi se uporabi tabletke odreklo okoli 70 odstotkov italijanskih zdravnikov. Foto: EPA

Inštitut za zdravila (AIFA), ki deluje v okviru ministrstva za zdravstvo, je tabletko sicer legaliziral, za zdaj pa je v lekarnah še ne bodo prodajali, temveč jo bodo uporabljali le zdravniki v bolnišnicah.

Tabletko, ki jo v nekaterih državah poznajo pod imenom mifygene ali mifegyne, je dovoljeno uporabljati le do sedmega tedna nosečnosti, po navadi pa jo ženska lahko vzame do desetega tedna. Tabletke mifygene so prvič začeli uporabljati leta 1988 v Franciji.

Protest Vatikana
Katoliška cerkev se je na legalizacijo tabletk RU486 odzvala z ogorčenjem: "Tabletka za prekinitev nosečnosti je zlo, škodi tudi zdravju žensk. Mnoge so umrle, potem ko so vzele to tabletko. Umor zarodka pomeni vzeti človeško življenje. Človeško dostojanstvo je treba ščititi od spočetja do naravne smrti," je dejal škof Rino Fisichella, predsednik vatikanske Akademije za življenje.

Tabletke mifygene so povzročile tudi razkol med italijanskimi strankami, saj nekatere trdijo, da tabletke spodbujajo splave na domu, ki so povezani s številnimi tveganji. Od leta 1988 naj bi po vsem svetu zaradi teh tablet umrlo 29 žensk.

Nekateri, kot je ministrica za mlade Giorgia Meloni, pa so odločitev inštituta pozdravili, saj so prepričani, da mifygene ženskam prihrani operacijo, nanj pa "ne smemo gledati ideološko". Tabletko podpira tudi vodja največje opozicijske Demokratske stranke Dario Franceschini.

Od leta 2000 je bila katoliška Italija poleg Portugalske in Irske še edina zahodnoevropska država, v kateri omenjena tabletka za prekinitev nosečnosti še ni bila dovoljena. V Italiji je sicer splav dovoljen od leta 1978.