Ivica Dačić trdi, da Srbiji nihče ni postavil pogojev. Foto: EPA
Ivica Dačić trdi, da Srbiji nihče ni postavil pogojev. Foto: EPA

"Nihče ne zahteva takojšnje spremembe ustave, bi bilo pa dobro, da bi ustavo spremenili še pred vstopom v Evropsko unijo in da bi tako upoštevali vse pripombe in priporočila EU-ja," je v pogovoru za srbski dnevnik Danas dejal vodja srbske diplomacije.

Na vprašanje, ali je res, da je Berlin od Beograda zahteval, da spremeni ustavo in izbriše preambulo o Kosovu, je Dačić odgovoril, da Srbiji nihče ni sporočil, da je priznanje Kosova pogoj za vstop v EU.

Normalizacija odnosov s Kosovom
"Že zdaj si prizadevamo za normalizacijo odnosa s Kosovom, zahteve za priznanje samostojnosti pa ni. Če se bo to zgodilo, se bomo o tem takrat izrekli. Za zdaj ni nič alarmantnega," je še dejal Dačić. Zanikal je tudi, da bi se pojavila razhajanja med vlado in srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Vodja srbske diplomacije je še dejal, da ima najboljše odnose z ministri iz regije, s katerimi se sreča vsak teden. "Dobri odnosi so s številnimi ministri, da ne omenim Catherine Ashton, ki je danes največja propagandistka Srbije v svetu," je še dejal.

Srbski minister je zavrnil kritike, da bi slabo znanje angleškega jezika oteževalo komunikacijo s sogovorniki iz tujine, rekoč, da je najprej minister za zunanje zadeve Srbije in v tem smislu ga nihče ne sili, da bi govoril angleško ali kateri drug tuji jezik.