Novi kosovski premier je Isa Mustafa. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Novi kosovski premier je Isa Mustafa. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Stranka PDK zdajšnjega premierja Hashima Thacija je bila zmagovalka junijskih predčasnih volitev, a več mesecev ni dobila koalicijskega partnerja. Šele po razpadu opozicijskega bloka se je odprla pot za oblikovanje koalicije z LDK-jem.

Med prednostnimi nalogami nove vlade je Thaci napovedal krepitev gospodarskega razvoja države, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter boj proti terorizmu. Isa Mustafa pa je obljubil hitrejši napredek proti evroatlantskim integracijam.

Položaje tudi manjšinam
PDK ima v 120-članskem parlamentu 37 poslanskih sedežev, Mustafova LDK pa 30. Vladna koalicija lahko računa tudi na podporo predstavnikov manjšin, ki imajo v parlamentu rezerviranih 20 sedežev. Manjšine naj bi dobile tudi dva do tri ministrske položaje.

Nova koalicija je svojo "moč" že preizkusila na ustanovni seji parlamenta in za novega predsednika z 71 glasov za in 42 proti izvolila Kadrija Veseljija iz vrst PDK-ja. Veselji je bil v PDK-ju Thacijev namestnik, v preteklosti pa je bil tudi vodja tajne službe Kosova (SIK), sicer pa velja za enega od ustanoviteljev Osvobodilne vojske Kosova (OVK), še navaja Tanjug.

Položaj predsednice Kosova je trenutno še v rokah Atifete Jahjaga, po koncu njenega mandata leta 2016 pa naj bi mesto zasedel Thaci.