O davku na maščobe razmišljajo številne države, kjer se spopadajo z odvečno telesno težo prebivalstva. Foto: EPA
O davku na maščobe razmišljajo številne države, kjer se spopadajo z odvečno telesno težo prebivalstva. Foto: EPA

Davek se bo obračunaval na vse izdelke, ki vsebujejo nasičene maščobe, vključno s predpripravljenimi jedmi. Davek pomeni, da se bo npr. 250-gramski zavoj masla podražil za 2,2 krone, na več kot 18 kron. Z davkom naj bi zbrali 2,2 milijarde krone (295 milijonov evrov) in zmanjšali porabo nasičenih maščob za skoraj 10 odstotkov, porabo masla pa za 15 odstotkov.

Številne administrativne nevšečnosti
Danci so v tednu, preden je davek začel veljati, dobesedno izropali trgovine. "Na zalogi smo imeli na tone masla in margarine, da smo lahko ugodili željam kupcev," je dejal predstavnik družbe za distribucijo mlečnih izdelkov. Kupci so si nagrmadili še zamrznjene pice, meso in mleko.

Danske oblasti so prepričane, da bodo kupce spodbudili k uživanju hrane z manj maščob, v konfederaciji danske industrije pa so skeptični in menijo, da se prehrana ljudi ne bo bistveno spremenila, nastalo je le precej težav.

Davek je s seboj prinesel kup administracije, saj mora vsak proizvajalec, danski ali tuji, predložiti deklaracijo o vsebnosti nasičenih maščob v izdelku in tudi o tem, koliko maščobe je bilo uporabljene ob pripravi izdelka.

Nezdrava hrana in pijača na udaru
Za podoben ukrep se je pred kratkim odločila Madžarska, ki je uvedla davek na nezdrave prehranske izdelke, kot so čips, čokolada in gazirane pijače. Francoska vlada pa je v okviru varčevalnih ukrepov napovedala tudi dvig davka na sladke pijače s 5,5 odstotka na 19,6 odstotka 1. januarja prihodnje leto. Z višjim davkom nameravajo ne le spodbuditi francoskih državljanov k boljši skrbi za zdravje, ampak tudi dodatno napolniti državno blagajno, v katero naj bi zaradi višjega davka kapnilo dodatnih 120 milijonov evrov.