Vodstvo šole se je seveda na tak način izognilo tudi plačilu davka, zaposleni plačilu dohodnine, vodstvo šole pa nekaterim celo ni plačevalo niti socialnih prispevkov. Foto: EPA
Vodstvo šole se je seveda na tak način izognilo tudi plačilu davka, zaposleni plačilu dohodnine, vodstvo šole pa nekaterim celo ni plačevalo niti socialnih prispevkov. Foto: EPA

Ideja o dvigovanju denarja na študentske napotnice je zrasla na zeljniku ožje skupine ljudi na fakulteti za kineziologijo. Kot je dejal obtoženi dekan Dinko Vuleta, so se za to odločili zato, ker ministrstvo za znanost, šolstvo in šport do fakultete ni izpolnjevalo svojih obveznosti.
Med drugim naj jim ne bi nakazovali denarja za materialne stroške in nadure profesorjev, zato so pač sistem izigrali na svoj način, je pojasnil na sodišču Vuleta.

Študenti so dobili provizijo
Študenti so tako v Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu in Splitu dvigovali napotnice. Ko so na svoj bančni račun dobili nakazan denar, so ga dvignili in odnesli v računovodstvo fakultete. Tam sta zadeve vzela v svoje roke prav tako obtoženi vodja računovodstva Dinko Kalajžić in računovodkinja Ksenija Đunčić. Študenti pa so pri tem seveda dobili tudi provizijo.

Na tak način so zaposlenim plačali nadure ali delo, ki ni spadalo med redne delovne naloge oziroma so jih profesorji opravljali zunaj delovnega časa. Lahko pa je šlo tudi za izplačilo nagrad: "To so bili posamezniki, ki so s svojim izjemnim in nesebičnim delom prispevali k uspešnemu delu fakultete za kineziologijo,'' je utemeljeno v obtožnici.
Vodstvo šole se je seveda na tak način izognilo tudi plačilu davka, zaposleni plačilu dohodnine, vodstvo šole pa nekaterim celo ni plačevalo niti socialnih prispevkov.
Vpleteni priznali zlorabo položaja
Vsi obtoženi so na sodišču priznali svojo krivdo, piše hrvaški Jutarnji.hr. Med njimi je bil tudi tajnik fakultete Ivan Matić, ki je na sodišču dejal: ''Zavedam se, da nismo ravnali v skladu z zakonom, a nihče se s tem denarjem ni osebno okoristil. Ko smo s to prakso končali, sem čutil olajšanje.''
Dekan je bil obtožen na enajst mesecev pogojne kazni, s preizkusno dobo štirih let, tajnik in vodja računovodstva na deset mesecev, s preizkusno dobo treh let, računovodkinja pa osem mesecev, s preizkusno dobo prav tako treh let.