Del Pontejeva je po prenehanju službovanja v Haagu postala švicarska ambasadorka v Argentini. Foto: EPA
Del Pontejeva je po prenehanju službovanja v Haagu postala švicarska ambasadorka v Argentini. Foto: EPA

Knjiga nekdanje glavne haaške tožilke "Lov" je eden izmed virov, ki jih je posebni poročevalec Evropskega parlamenta Dicka Martyja med pripravljanjem poročila o trgovanju s človeškimi organi na Kosovu, v katerem je s prstom pokazal na dosedanjega kosovskega premierja Hashima Thacija in vodstvo nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK), da so se kot kriminalna mafijska združba poleg trgovine z mamili in orožjem ukvarjali tudi s trgovino s človeškimi organi.

Pozna dejstva in vpletene v primer
"Javno izjavljam svojo pripravljenost, da prevzamem to preiskavo, ker so mi znana dejstva, povezana s tem primerom, ker poznam ljudi, ki so vpleteni vanj, in zato ker imam veliko izkušenj. Vse to nima zveze z mojim ambasadorskim delom," je na vprašanje srbskega časnika Blic, ali bi bila pripravljena prevzeti vodenje preiskave, odgovorila švicarska pravnica, ki je nekaj let preganjala haaške begunce z območja nekdanje Jugoslavije.

Dokazi med gradivom haaškega tožilca
"Marty me je poklical na sestanek glede tega primera. Povedala sem mu vse, kar smo opravili v preliminarni preiskavi in da lahko v pisarni glavnega haaškega tožilca najde vse dokaze, ki smo jih zbrali in jih uporabili pri pripravi svojega poročila. Pri sami pripravi poročila nisem sodelovala," je odgovorila na vprašanje, ali je Martyju pomagala pri poročilu.