Dunaj je gostil srečanje desničarskih voditeljev. Foto: EPA
Dunaj je gostil srečanje desničarskih voditeljev. Foto: EPA
Heinz Christian Strache in Marine Le Pen
Strache in Le Penova sta bila med voditelji desničarskih strank, ki so prišli na Dunaj. Foto: Reuters

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz Christian Strache je "domoljube" pozval k poenotenju. "Domoljubi vseh evropskih dežel, združite se," je dejal Strache. Poudaril je, da današnje srečanje kaže na to, da lahko sodelovanje "domoljubnih" strank normalno deluje. Sodelujoče stranke imajo na posameznih političnih področjih različne pristope, a obstajajo stvari, pri katerih so poenotene, je še poudaril.

Evropska komisija mora po besedah Stracheja državljane bolj vključiti v sprejemanje svojih odločitev, saj to, kar trenutno dela evropska politika, pomeni samomor EU-ja.

"Britanci sami odločajo, po kateri poti bodo šli v prihodnosti. V to se ne bomo vmešavali," je Strache dejal glede referenduma o članstvu Velike Britanije v EU-ju. "Ljudje želijo drugačen, pravičnejši in nov evropski model," je dejal.

Svež veter
Predsednica francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen se je zavzela, da bi v vseh članicah EU-ja izvedli referendume o članstvu v Uniji. Izrazila je prepričanje, da večina Francozov nasprotuje članstvu v EU-ju, kar je dokazal že neuspešen referendum o ustavi EU-ja leta 2005.

Dejala je še, da iz Evrope veje svež veter. "Na to kaže predvsem sijajen rezultat Norberta Hoferja," je pripomnila. Predsedniški kandidat avstrijskih svobodnjakov, ki je Le Penovo tudi sprejel, je namreč pretekli mesec na avstrijskih predsedniških volitvah za las izgubil proti neodvisnemu kandidatu Alexandru Van der Bellnu.

Marcus Pretzell iz nemške desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) je dejal, da je pravilno, da EU brexit razume kot nevarnost. "Če se Britanci odločijo za izstop, bomo najverjetneje šele nato ugotovili, da obstaja tudi življenje po EU-ju," je povedal.

Srečanja so se udeležili tudi predstavniki desničarskih strank iz Velike Britanije, Italije, Belgije, Češke in Romunije.