Politična dinastija Nehru - Gandi je za Indijo nekaj podobnega, kot je klan Kennedy za ZDA. Trije člani dinastije Gandi, ki so pustili močan pečat na Indiji v drugi polovici 20. stoletja - Indira, njena snaha Sonia in Radživ, Indirin sin. Foto: EPA
Politična dinastija Nehru - Gandi je za Indijo nekaj podobnega, kot je klan Kennedy za ZDA. Trije člani dinastije Gandi, ki so pustili močan pečat na Indiji v drugi polovici 20. stoletja - Indira, njena snaha Sonia in Radživ, Indirin sin. Foto: EPA
Javaharlal Nehru
Javaharlal Nehru je imel pomembno vlogo v indijskem gibanju za neodvisnost. Po razglasitvi neodvisnosti je postal njen prvi premier. Foto: EPA
Indira Gandi
Manmohan Sing in Sonia Gandi
Po atentatu na svojega moža Sonia Gandi ni hotela v politiko, a kot članica najvplivnejše politične družine v Indiji ni imela dosti izbire - v Indijskem narodnem kongresu so jo prepričali, naj se poda po poti svojega moža in snahe. Foto: EPA
Rahul Gandi
Rahul Gandi, vnuk Indire in sin Radživa ter Sonie Gandi, je prihodnost dinastije Nehru - Gandi. Foto: EPA
Maneka Gandi

Trije člani te politične dinastije, ki je vladala Indijskemu narodnemu kongresu (INK) večino neodvisne Indije, - Pandit Javaharlal Nehru, njegova hči Indira Gandi in njen sin Radživ Gandi – so bili ministrski predsedniki Indije, dva – Indira in Radživ pa sta umrla pod roko atentatorjev. Četrta članica, Sonia Gandi, je trenutno predsednica Indijskega narodnega kongresa, njen in Radživov sin, Rahul Gandi, pa je najmlajši član družine, ki se je dejavno podal v politiko in je bil leta 2004 izvoljen v spodnji dom indijskega parlamenta.

Začelo se je z Motilalom, nadaljevalo z Javaharlalom
A politična zgodba indijskih Kennedyjev se je začela veliko prej. Svojo srečo v politiki je prvi poskusil Motilal Nehru, ugleden odvetnik in aktivist indijskega gibanja za neodvisnost. Na mestu predsednika Indijskega kongresa ga je leta 1929 nasledil njegov sin Javaharlal Nehru. Javaharlal je skupaj z duhovnim vodjo gibanja Mohandasom "Mahatmo" Gandijem, postal eden najuglednejših voditeljev indijskega nacionalističnega gibanja. Tudi njegova sestra Vidžaja Laksimi Pandit je bila ugledna članica Kongresa. Kot diplomatka je služila kot veleposlanica v SZ-ju, visoka komisarka v Veliki Britaniji, leta 1953 pa predsednica Generalne skupščine ZN-a.

Javaharlala je nasledila Indira
Ko se je Indija leta 1947 osamosvojila od Velike Britanije, je Javaharlal postal njen prvi premier in na tem položaju ostal do svoje smrti leta 1964. Nehru je svojo edinko Indiro Gandi – priimek Gandi je prevzela ob poroki z Ferozejem Gandijem – spodbujal, naj postane dejavna članica Kongresa. Po Nehrujevi smrti je postala članica vladnega kabineta pod vodstvom tedanjega premierja Lala Bahadurja Šastrija. Po njegovi smrti, dve leti pozneje, je postala prva in do zdaj edina ministrska predsednica Indije do poraza na volitvah leta 1977. Ko je bila premierka, je njen mlajši sin Sandžaj Gandi dobil velikanski politični vpliv, čeprav ni imel nobenega visokega političnega položaja. Njegova domnevna zloraba oblasti je bila eden izmed razlogov za poraz na volitvah. Sandžaj je umrl v letalski nesreči leta 1980.

Atentat na Indiro in Radživa
Indira Gandi se je na oblast vrnila leta 1980, umrla pa je štiri leta pozneje. Umorila sta jo člana njene telesne straže. Ker je 6. junija 1984 ukazala napad na Zlati tempelj, najpomembnejše svetišče sikhov, sta jo 31. oktobra istega leta ubila dva sikha, člana njene telesne straže. Nasledil jo je njen starejši sin Radživ Gandi. Pilot potniških letal sprva ni želel v politiko, vendar ga je Kongres (INK) pregovoril, da ga nihče drug ne bi mogel vodit. Na volitvah leta 1989 je bil poražen, a je bil na poti nazaj na premierski položaj, ko ga je leta 1991 ubila bomba. Preživeli so njegova vdova Sonia in dva otroka, Rahul in Prijanka.

Vpletenost v škandal
Radživ Gandi naj bi bil vpleten v velik škandal s podkupovanjem pri nakupu orožja za indijsko vojsko. Indijsko sodišče je nekdanjega premierja leta 2004 oprostilo vseh obtožb, čeprav so različni časopisi in preiskovalne agencije predložili dokaze o vpletenosti družine Gandi in njenih bližnjih prijateljev.

Prodor Sonie Gandi v politiko
Po Radživovi smrti je vodenje Indijskega narodnega kongresa prevzel P. V. Narasimha Rao. Ko je na volitvah leta 1996 izgubil, je INK prevzel Sitaram Kesri, star privrženec Indire Gandi. V tem času se Sonia Gandi ni vpletala v politiko in s svojima otrokoma ni živela v središču zanimanja (politične) javnosti, saj ni hotela, da bi otroka doživela usodo njunega očeta in babice.

Ker pa so člani stranke želeli, da bi Kongres vodil član družine Nehru - Gandi, so Sonio Gandi na koncu vendarle prepričali, da je postala aktivna članica. Kmalu je postala središče politične moči stranke in leta 1998 prevzela vodstvo.

Sporne volitve 2004
Čeprav je na splošnih volitvah leta 2004 veljala za glavno favoritko za prevzem ministrskega položaja, se je temu odpovedala v korist Manmohana Singa. V resnici se premierskemu položaju ni odpovedala, ampak se mu je morala odpovedati, ker je tedanji indijski predsednik ni hotel zapriseči zaradi "ustavnih razlogov". Njeno indijsko državljanstvo - rodila se je v Italiji - so spodbijali na sodišču.

Peta generacija v parlamentu
Na volitvah 2004 je bil Rahul prvič izvoljen v parlament, v katerem predstavlja že peto generacijo Nehru - Gandi, njegova sestra Prijanka Vadra Gandi se na volitvah sicer ni potegovala za mesto v parlamentu, se je pa udeleževala predvolilnih shodov stranke. Številni v stranki svoje upe polagajo nanjo, a za zdaj še ni pokazala zanimanja za dejavno politično življenje.

Druga vdova, druga usoda
Po smrti drugega Indirinega sina Sandžaja so njegovo vdovo Maneko in njenega sina Varuna odrezali od politične moči v Kongresu. Maneka se je po moževi smrti sprla s svojo taščo in so jo celo pregnali z njenega doma. Pridružila se je opozicijski stranki Džanata Dal in bila članica vlade premierja VP Singa, ki je na volitvah 1989 premagal Radživa Gandija. Stranko je zapustila in se na volitvah 2004 skupaj s sinom pridružila stranki BJP.

T. V.