Vodja kölnske policije Wolfgang Albers že odhaja v predčasno upokojitev, medtem ko županjo Henriette Reker še čaka soočenje s političnimi posledicami silvestrovanja, ki je pretreslo Köln in Nemčijo. Foto: Reuters
Vodja kölnske policije Wolfgang Albers že odhaja v predčasno upokojitev, medtem ko županjo Henriette Reker še čaka soočenje s političnimi posledicami silvestrovanja, ki je pretreslo Köln in Nemčijo. Foto: Reuters
Glede na policijsko poročilo, ki se je pojavilo v medijih, je dejanje kölnsko policijo presenetilo. Foto: EPA
Kölnska policija je bila deležna velikih kritik zaradi svojega dela. Foto: EPA
O spolnih nadlegovanjih žensk poročajo tudi iz Hamburga in Stuttgarta ter iz Avstrije, Švice in Finske. Foto: EPA
V torek so pred stolnico v Kölnu potekali protesti proti seksizmu. Foto: EPA
Merklova po napadih v Kölnu obljublja ukrepe

Vladni predstavnik je Reutersu izdal, da bodo v petek objavili tudi predčasno upokojitev vodje kölnske policije. Wolfgang Albers je tarča kritik zaradi premalo odločnega ravnanja in prikrivanja dogodkov, ki so se za novo leto zgodili v Kölnu. 60-letni vodja policije je v različnih izjavah zatrjeval, da je mestna policija kadrovsko podhranjena in ni bila pripravljena na novo vrsto množičnih incidentov.

Osumljenci prihajajo iz osmih držav
Predstavnik za stike z javnostjo Tobias Plate je na novinarski konferenci sporočil, da je bilo med 32 zaslišanimi; devet Alžircev, osem Maročanov, šest Irancev in štirje Sirci. Med tistimi, ki so bili zaslišani v zvezi s kaznivimi dejanji tisto noč, sta tudi dva Nemca, Iračan, Srb in Američan. Osumljeni so telesnih poškodb in tatvin, ne pa tudi spolnih napadov na ženske.

Število kazenskih prijav je danes že preseglo 170, v kar dveh tretjinah primerov naj bi šlo za spolne napade. Policija je v povezavi s spolnimi napadi danes aretirala še dva osumljenca, stara 16 in 23 let, iz Maroka in Tunizije, ki pa so ju pozneje izpustili.

Merklova za hitrejši izgon zavrnjenih prosilcev
Nemška kanclerka Angela Merkel se je pred začetkom klavzure krščansko-demokratske unije zavzela za čimprejšnje oblikovanje pravil, ki bi omogočila hitrejše vračanje zavrnjenih prosilcev za azil. Kot je dejala, velik del prošenj dobi negativen odgovor, vendar pa imajo težave pri realiziranju vračanja zavrnjenih prosilcev. "Državljani od nas pričakujejo, da to, kar želimo kot pravno državo, kar je naša politična volja, da to potem izvedemo tudi v praksi," je dejala.

Fico za pospešeno uvedbo obalne in obmejne straže EU-ja
Slovaški premier Robert Fico je v povezavi z vrsto spolnih napadov na ženske med silvestrovanji v Nemčiji pozval k izrednemu vrhu Evropske unije. Meni namreč, da je treba nujno pospešiti postopke za čimprejšnjo vzpostavitev zaščite schengenskih meja na ravni EU-ja.


"Pozivam predsednika Evropskega sveta, Donalda Tuska in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da pregledata možnosti za pospešitev odločitve o vzpostavitvi evropske obalne straže in sil za nadzor meja. Iz tega razloga je treba sklicati izredno zasedanje vrha,"
je pojasnil slovaški premier.

Nemški policijski sindikati: "Med napadalci v Kölnu prosilci za azil"
Skrbi glede napadov so se povečale zaradi nejasnosti o tem, kaj se je v Kölnu na silvestrovo sploh dogajalo. Županja Kölna Henriette Reker je sicer vztrajala, da ni znakov, da so bili med napadalci prosilci za azil. A policijski sindikati tem navedbam nasprotujejo. "Imamo informacije, da so bili med množico več sto moških, osumljenih, da so obkolili, spolno napadli in oropali več deset žensk pred glavno železniško postajo v Kölnu, prosilci za azil," je dejal vodja policijskega sindikata DPolG Ernst Walter.

"Informacija, da nič ne kaže na begunce med napadalci, je po mojem mnenju napačna," je za nemški časopis Welt povedal vodja policijskega sindikata GdP Arnold Plickert. "Policijski kolegi so nakazali, da so moški, ki so jih obravnavali, pri sebi imeli dokumente, ki jih je izdal urad za prebežnike in begunce," je dejal Plickert. Dodal je, da za zdaj ostaja nejasno, ali so bili prosilci za azil del manjše skupine zelo profesionalnih tatov, ki so delovali znotraj skupine okoli tisoč moških na prizorišču napadov, poroča STA.

Policija naj bi zadrževala informacije
Mestni časopis Kölner Stadt-Anzeiger je ob sklicevanju na neimenovane policijske sindikaliste poročal, da je policija namerno zadrževala informacije o identiteti osumljencev, da ne bi podžgala protipriseljenskih napetosti v Nemčiji.

O spolnih napadih na ženske, ki naj bi jih v Kölnu izvedli moški iz skupine tisočih, so poročali šele nekaj dni po novem letu. Zdaj o prijavah podobnih incidentov poročajo tudi iz Hamburga in Stuttgarta ter iz Avstrije, Švice in Finske. Po navedbah prič in napadenih žensk so se napadalci arabskega in severnoafriškega videza razporedili v manjše skupine, nato so obkolili ženske, jim grozili, jih otipavali in tudi oropali.

"Dogodek policijo osupnil"
Številni se sprašujejo, zakaj policija ni ukrepala. Vodja kölnske policije Wolfgang Albers je po poročanju BBC-ja zavrnil obtožbe, da je policija kadrovsko podhranjena, dogodek pa je opisal kot "popolnoma novo razsežnost kriminala". Za portal RT pa je priznal, da policija preprosto ni bila pripravljena na množičen napad na ženske: "V nekem trenutku smo imeli primer, ko je skupina moških napadla ženske. Mi smo posredovali in pomagali. Vendar pa moram priznati, da nas je dogodek osupnil. Še nikoli nismo bili priča takšnim incidentom in nanj nismo bili pripravljeni."

Medtem pa je namestnik vodje helsinške policije Ilkka Koskimaki za agencijo AFP povedal, da je finska policija "dobila namige, da skupina prosilcev za azil načrtuje izvedbo spolnega nadlegovanja žensk in da so tri prosilce za azil aretirali". "Tovrstnih nadlegovanj ob prejšnjih praznovanjih novega leta ali katerih drugih dogodkih nismo zaznali," je še dejal in dodal, da je to za Helsinke "popolnoma nov pojav".

"Protipriseljenske skupine napade izrabljajo za netenje sovraštva"
Primer je povzročil rdeči alarm v Nemčiji, saj številni napadalce enačijo s prebežniki - teh je samo lani v Nemčijo prišlo več kot milijon. Notranji minister Severnega Porenja - Vestfalije Ralf Jäge, kamor spada tudi Köln, je v sredo opozoril, da poskušajo protipriseljenske skupine izkoristiti napade za netenje sovraštva proti beguncem in da se mora policija "prilagoditi" temu, da so organizirane skupine moških napadle ženske.

Ravno nemško protipriseljensko gibanje Pegida in skrajno desna populistična nemška stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) poudarjata, da so napadi "posledica velikega pritoka prebežnikov". Jäger opozarja, da "ni razloga, da bi bili za napade odgovorni begunci", poroča BBC.

Policijsko poročilo: "Prebežniki zahtevali spoštovanje"
Spet na drugi strani pa je Der Spiegel objavil izseke iz domnevnega policijskega poročila iz Kölna, v katerem naj bi pisalo, da so dogodki, ki so se zgodili na silvestrovo "kaotični in sramotni". Skrajno nesprejemljivo vedenje naj bi bilo v poročilu pripisano "prebežnikom, ki so od policije zahtevali spoštovanje", poroča RT. V poročilu naj bi bilo navedena tudi izjava nekega moškega, ki naj bi dejal: "Sem Sirec! Do mene se morate obnašati lepo. Merklova me je povabila."

Skupina moških je napadala policijo s pirotehničnimi sredstvi, ljudi pa s steklenicami, medtem ko policiji ni uspelo preprečiti napadov na ženske. Avtor poročila naj bi še zapisal, da se je policija v nekem trenutku bala, da bi lahko prišlo tudi do žrtev.

"Ko smo prispeli, so naša vozila obmetavali s petardami ... Na trgu in stopnicah katedrale je bilo tisoč ljudi, večina moških, priseljencev, ki so metali petarde in steklenice v množico," naj bi pisalo v poročilu. Moški naj bi pred policijo trgali dovolilnice o začasnem bivanju. "Nič mi ne morete. Jutri bom šel nazaj in dobil novega," naj bi moški dejali policiji. Avtor poročila naj bi še zapisal, da je policija poskušala pomagati ljudem, ki so prosili za pomoč, a do njih niso mogli priti. Posamezniki naj bi tudi ignorirali njihov poziv, da naj se umaknejo z železniške postaje.

Merkel: "Spolnim napadalcem grozi deportacija"
"Vsem, ki se niso pripravljeni prilagajati nemški zakonodaji, moramo poslati jasno sporočilo," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel. "To so odvratna kazniva dejanja, ki jih država, kot je Nemčija, ne bo dopuščala. Občutek, ki so ga imele ženske v tem primeru, ko so bile v (ne)milosti ljudi, brez zaščite, je neznosen tudi zame osebno," je dejala kanclerka in dodala, "ravno zato je pomembno, da se vse, kar se je zgodilo, razkrije. Vedno znova moramo preveriti, ali smo res storili vse glede deportacij iz Nemčije, da bi poslali jasen znak vsem tistim, ki se niso pripravljeni prilagoditi nemški zakonodaji," poroča BBC.

Tudi nemški minister za pravosodje Heiko Maas, tako kot kanclerka Angela Merkel, poudarja, da so "deportacije realna možnost za katerega koli tujca, ki je bil vpleten v napade".

Merklova po napadih v Kölnu obljublja ukrepe