Finančni ministri in predstavniki drugih pomembnih finančnih institucij so dosegli sporazum. Foto: epa
Finančni ministri in predstavniki drugih pomembnih finančnih institucij so dosegli sporazum. Foto: epa
Britanski finančni minister Gordon Brown in predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz med pogajanji. Foto: epa
Polovica prebivalcev Afrike živi v revščini. Foto: epa

Finančni ministri skupine G-8 so v Londonu dosegli dogovor o odpisu dolga 18 najrevnejšim državam na svetu.

Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad in Afriški sklad za razvoj naj bi omenjenim državam, večina jih je afriških, odpisali 100 odstotkov dolga.

Po besedah britanskega finančnega ministra Gordona Browna gre za 40 milijard dolarjev. Revne države naj bi tako imele več možnosti za razvoj zdravstva, izobraževanja in gospodarski napredek.

Ostalih 20 močno zadolženih revnih držav naj bi bilo do odpisa dolga upravičenih, ko bodo dosegle stroge cilje dobrega vladanja in preprečevanja korupcije. Skupni znesek odpisanega dolga naj bi v tem primeru znašal 55 milijard dolarjev.

Britanci gonila sila
Pogovori v Londonu so potekali manj kot mesec dni pred vrhom G-8 na Škotskem, kjer bo odpis dolga ena od glavnih tem voditeljev teh držav. Velika Britanija, ki trenutno predseduje skupini G-8, je zmanjšanje revščine v Afriki uvrstila na vrh seznama prednostnih nalog. G-8 sestavljajo ZDA, Kanada, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in Rusija.

Ogromen dolg
Po podatkih Svetovne banke je skupni zunanji dolg držav podsaharske Afrike leta 2003 znašal 231 milijard dolarjev, celotne celine pa kar 321 milijard. Do leta 2015 bodo najrevnejše države brez odpisa dolga zgolj za obresti plačale do 28 milijard dolarjev.

Nevladne organizacije za boj proti revščini opozarjajo, da je dolg treba odpisati vsem revnim državam, ne le tistim, ki bodo sprejele gospodarske in politične reforme, ki ustrezajo predvsem razvitim in bogatim državam. Poleg tega zahtevajo podvojitev pomoči najrevnejšim državam na sto milijard dolarjev na leto in reformo svetovne trgovine.


Vabimo vas, da si ogledate fotozgodbo o revščini v nekaterih državah po svetu.


Najrevnejši
Med najrevnejše države sodijo: Benin, Bolivija, Burkina Faso, Etiopija, Gana, Gvajana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mavretanija, Mozambik, Nikaragva, Niger, Ruanda, Senegal, Uganda in Zambija.