Slabo vreme otežuje reševalno akcijo. Foto: Reuters
Slabo vreme otežuje reševalno akcijo. Foto: Reuters
Trajekt
Trajekt Norman Atlantic je v lasti grške družbe ANEK. Foto: Reuters
Številni potniki na palubi čakajo na evakuacijo, ki jo ovirata razburkano morje in močan veter. Foto: Reuters
Na gorečem trajektu umrl en človek

Na pomoč potnikom in članom posadke sta prihiteli grška in italijanska obalna straža. Požar naj bi se začel v garažnem prostoru, kjer je natovorjenih 222 avtomobilov, in se nato razširil še v druge prostore ladje, zato je kapitan poslal klic v sili in ukazal evakuacijo.

Na krovu je po zadnjih podatkih najmanj 478 ljudi, od tega 411 potnikov, med katerimi je 268 Grkov, 18 Nemcev, šest avstrijskih državljanov, poleg tega pa še Turki, Albanci, Italijani, Nizozemci, Belgijci in državljani nekaj drugih držav. Posadko sestavlja 22 Italijanov in 34 Grkov.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po navedbah slovenskega veleposlaništva v Atenah na trajektu ni slovenskih državljanov.

Številni potniki na palubi čakajo na evakuacijo, ki jo ovirata razburkano morje in močan veter, zaradi česar se reševalci ne morejo približati trajektu. Po nekaterih navedbah naj bi nekateri potniki ostali ujeti v zgornjem delu ladje, nekaj pa naj bi jih celo skočilo v morje.

"Gorimo in tonemo"
Po izbruhu požara so potniki prek prenosnih telefonov pošiljali številne klice na pomoč in dokaj obupana sporočila, saj zaradi dima niso videli daleč pred sabo.

Na klic na pomoč so se odzvala številna plovila in doslej so jih najmanj 55 varno prepeljali na eno izmed bližnjih ladij, medtem ko jih je 150 v reševalnem čolnu.

"Gorimo in tonemo, nihče nas ne more rešiti," je potnik Nikos Papatheodosiou po mobilnem telefonu povedal za grško televizijo. "Prosim, rešite nas. Ne zapustite nas," je še dejal, nato pa je bila zveza prekinjena.

"Delamo vse, kar je v naših močeh, da bi rešili čim več, in nihče, prav nihče ne bo ostal brez pomoči v tej težki situaciji," je dejal grški ladijski minister Varvitsiotis, ki je pojasnil, da gre za eno najtežjih reševalnih operacij doslej.

Trajekt pluje pod italijansko zastavo, pripada pa grški trajektni družbi ANEK.

Na gorečem trajektu umrl en človek