Več kot tri četrtine vseh žrtev v Gazi je civilistov, ugotavlja ZN. Foto: Reuters
Več kot tri četrtine vseh žrtev v Gazi je civilistov, ugotavlja ZN. Foto: Reuters
Izrael ima daleč najmočnejšo vojsko na območju. V petek je proti Gazi sprožil tudi kopensko ofenzivo. Gaza je pod izraelsko vojaško zasedbo sicer od leta 1967, pod popolno zaporo pa od leta 2007. Foto: Reuters
Gmotna škoda v Gazi je neizmerna, ugotavlja ZN. Foto: Reuters
Izrael izvaja na Gazo tako zračne napade kot napade z morja, začel pa je tudi kopensko invazijo. Foto: Reuters

Po navedbah palestinskih reševalnih služb je bilo že v petek ubitih najmanj 63 ljudi, ranjenih pa več kot 200. Vsi mrtvi naj bi bili civilisti. V napadih ponoči in v soboto zjutraj pa je po poročanju palestinske tiskovne agencije Maan umrlo še 38 ljudi.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je potrdilo, da je bilo v napadih ubitih najmanj 71 otrok, 25 žensk in 17 starejših ljudi.

Napadi zaradi raket zaradi ubojev zaradi ugrabitve zaradi ...
Izrael vztraja, da je napad na Gazo sprožil kot odgovor na izstreljevanje raket s tega območja, ki je postalo pogostejše v tednih pred izraelsko ofenzivo zaradi izraelske vojaške operacije na Zahodnem bregu.

V operaciji, ki je sledila izginotju treh izraelskih najstnikov na Zahodnem bregu na začetku junija, je bilo ubitih 10 Palestincev, več kot 130 jih je bilo ranjenih, priprtih pa je bilo tudi okoli 600 ljudi, ki jih je Izrael sumil povezav s Hamasom. To palestinsko gibanje je Izrael takoj po izginotju najstnikov označil za odgovorno, čeprav ni ponudilo nikakršnega dokaza.

Ob napadih po Zahodnem bregu je Izrael začel izvajati tudi zračne napade na Gazo, kjer je Hamas od leta 2006 vladajoče gibanje. Gaza je sicer pod polno izraelsko (v veliko manjši meri tudi egiptovsko) gospodarsko zaporo že od leta 2007, Izrael pa vojaško nadzoruje tudi meje, zračni prostor in ozemeljske vode Gaze. Hamas vpletenost v izginotje in umor najstnikov zanika in pravi, da je Izrael dogodek le izkoristil za širšo kampanjo proti temu islamističnemu gibanju.

V Izraelu trije mrtvi
Na izraelski strani so do zdaj umrli trije ljudje. Potem ko sta bila ubita vojak in civilist - pri čemer naj bi vojaška preiskava pokazala, da je vojak morda umrl zaradi t. i. prijateljskega ognja -, je danes umrl 32-letni Izraelec. Palestinska raketa je namreč zadela beduinsko vas blizu izraelskega mesta Dimona na jugu Izraela. V bližini mesta sicer stoji izraelski jedrski reaktor. Od začetka izraelske kopenske ofenzive v petek pa je bilo ranjenih 10 izraelskih vojakov.

Spomnimo, ameriški predsednik Barack Obama je izraelske napade označil za samoobrambne, podprl je tudi kopensko ofenzivo na Gazo, obenem pa je izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi žrtev med civilisti.

Združeni narodi predvidevajo, da je med žrtvami v Gazi kar 77 odstotkov civilistov.

Protesti na Zahodnem bregu
Medtem potekajo na Zahodnem bregu solidarnostni protesti proti napadom na Gazo. Po petkovih napadih izraelske vojske na protestnike v Betlehemu je vojska domove in trgovine v mestu poškropila s smrdečo tekočino, ki ima podoben vonj kot tista v kanalizaciji.

Kot poroča Maan, to kemično spojino Izrael v Betlehemu pogosto uporablja tudi v stanovanjskih predelih, domnevno kot obliko skupinskega kaznovanja prebivalcev zaradi nočnih protestov proti ofenzivi na Gazo.

Ban Ki Mun kot posrednik
Na krizno območje bo danes pripotoval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki bo poskusil posredovati med Izraelom in Hamasom.

Egipt ne bo preoblikoval svojega predloga
Medtem je Egipt sporočil, da nima namena preoblikovati svojega predloga za prekinitev spopadov v Gazi, ki ga je Izrael sprejel, Hamas pa ne. Hamas je sicer predstavil svojih 10 pogojev za 10-letno premirje z Izraelom, česar pa Izrael ni sprejel.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je na skupni novinarski konferenci s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom ocenil, da zdajšnji egiptovski predlog upošteva "potrebe obeh strani". Kairo naj bi nadaljeval svoja prizadevanja za prekinitev spopadov v Gazi. Šukri je tudi izrazil upanje, da bo Egipt čim prej dobil podporo obeh strani, pri čemer je posredno mislil na Hamas, ki je egiptovski predlog o prekinitvi spopadov na območju Gaze zavrnil.

Po vojaškem državnem udaru v Egiptu julija lani se je spremenil tudi odnos Egipta do Hamasa, ki ga ima Kairo za sovražnika.

Ban Ki Mun bo posredoval med Izraelci in Palestinci
Ban Ki Mun bo posredoval med Izraelci in Palestinci