Đukanović je na vodilnih položajih v Črni gori že več kot dve desetletji. Leta 2006 je Črno goro popeljal na pot neodvisnosti. Foto: EPA
Đukanović je na vodilnih položajih v Črni gori že več kot dve desetletji. Leta 2006 je Črno goro popeljal na pot neodvisnosti. Foto: EPA

Črnogorski predsednik Filip Vujanović je po posvetovanju s političnimi strankami sporočil, da bo mandat za sestavo nove vlade poveril vodji črnogorske Demokratične stranke socialistov (DPS) Đukanoviću, ki bo v primeru potrditve v parlamentu že šestič postal črnogorski premier, medtem ko je bil vmes en mandat tudi predsednik države.

Na premierskem stolčku bo nasledil Igorja Lukšića, ki je vodenje vlade prevzel pred dvema letoma, ko se je Đukanović umaknil iz politike in napovedal, da se bo posvetil podjetništvu, čeprav je iz ozadja vseskozi ohranjal svoj politični vpliv in vlekel niti črnogorske politike.

Na parlamentarnih volitvah sredi oktobra je DPS z zavezniki in predstavniki manjšin osvojil dovolj glasov za oblikovanje vlade, Đukanović pa je nato le potrdil, da se vrača v politiko.

Glavna naloga nove vlade bo izvedba reform, ki so potrebne za približevanje Črne gore Evropski uniji ter boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, s katero pa naj bi si roke umazal tudi Đukanović.

Opozicija namreč opozarja, da je prav Đukanović vpleten v korupcijske posle in vodi državo kot zasebno podjetje.

Čeprav sta italijansko in nemško tožilstvo preiskovala njegovo vpletenost v trgovino s cigaretami med mednarodno izolacijo Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja, kar pa Đukanović zavrača.

Đukanović je od leta 1991 do leta 1998 vodil vlado v treh zaporednih mandatih in bil nato predsednik države od leta 1998 do leta 2002.

Premier je bil znova od leta 2003 do leta 2006, ko se je umaknil iz prvih političnih vrst, da bi se februarja leta 2008 znova vrnil na čelo vlade, kjer je ostal do decembra leta 2010.