Džohar Carnajev verjetno ne bo mogel nikoli govoriti. Foto: www.fbi.gov
Džohar Carnajev verjetno ne bo mogel nikoli govoriti. Foto: www.fbi.gov
Boston
Boston po travmatičnem tednu počasi prihaja k sebi. Foto: EPA
Džohar Carnajev
Rešilni avtomobil s poškodovanim Carnajevim. Foto: EPA
Carnajeva seznanili z obtožnico

Preživelega 19-letnega osumljenca za bombni napad na bostonskem maratonu so z obtožnico seznanili, medtem ko hudo ranjen leži v bolnišnici. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi smrtna kazen.

"Ne bomo ga obravnavali kot sovražnega bojevnika. Temu teroristu bomo sodili v skladu s civilnim pravom. V skladu z ameriškimi zakoni se ameriškemu državljanu ne sme soditi pred vojaškimi komisijami," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Jim Carney.

Massachusetts sicer smrtne kazni ne pozna in država tako nima nobenega vzvoda, da bi osumljenca prisilila v sodelovanje, smrtna kazen pa mu lahko grozi, če primer prenesejo na zvezno sodišče.

Osumljenec se odziva na vprašanja
Džohar Carnajev naj bi v bolnišnici večkrat pisno komuniciral s preiskovalci. Zaradi strelne rane v vratu pa morda nikoli več ne bo mogel govoriti.

Informacije, da se je odzval na vprašanja Zveznega preiskovalnega urada (FBI), oblasti niso potrdile, je pa več ameriških medijev poročalo, da je pisno odgovoril na vprašanja o morebitnih drugih članih teroristične mreže in novih napadih, ki naj bi jih načrtovala z bratom, 26-letnim Tamerlanom Carnajevim. 19-letnik, ki je bil ustreljen tudi v nogo, leži v bolnišnici Beth Israel Deaconess Medical Center, kjer je najstrožje varovan in priklenjen na posteljo. Neki neimenovani predstavnik sodne oblasti pa je dodal, da je "buden in da se odziva na vprašanja".

Tamerlana povozil brat?
Policija domneva, da bi lahko Džohar sam pokončal svojega starejšega brata, saj naj bi med četrtkovim pobegom, potem ko je izbruhnilo streljanje, z avtomobilom zapeljal čez njega in prav to naj bi bil vzrok njegove smrti. Do zdaj so mediji poročali, da je Tamerlan umrl zaradi strelnih ran in posledic eksplozije.

Ni pa še jasno, kako je mlajši brat dobil strelno rano na vratu in jeziku - ali so ga med lovljenjem ustrelili policisti ali pa se je ustrelil kar sam, medtem ko se je skrival v čolnu v bostonskem predmestju Watertown.

Preiskovalci preživelega niso seznanili s pravico, da lahko molči in da ima pravico do odvetnika. Ta izjema je dovoljena v primerih, ko je javnost neposredno ogrožena zaradi dejanj aretiranega.

Našli še več orožja in bomb
Policijski komisar Bostona Edward Harris je predtem dejal, da sta brata, ki sta se z družino preselila v ZDA leta 2001, poleg bombnega napada na bostonski maraton najverjetneje načrtovala še več razdejanja in pobojev. To domnevajo, ker so osumljencema zaplenili veliko orožja in bomb.

Dodal je, da morda obstaja še kaj razstreliva in orožja, ki ga še niso našli. Kljub temu je zagotovil, da so prebivalci Bostona zdaj povsem varni. V mestu so bile v nedeljo številne spominske maše.

Spomnimo, starejši Tamerlan je umrl med prvim petkovim večjim spopadom s policijo, Džohar pa je najprej pobegnil in se skril pod ponjavo v čoln na dvorišču hiše v Watertownu. Čez nekaj ur so ga našli in hudo ranjenega odpeljali v bolnišnico.

Dve bombi, ki ju je pred tednom dni razneslo na cilju bostonskega maratona, sta ubili tri ljudi, več kot 180 pa ranili. Motiv za zločin še ni znan.

Tamerlan bil mož in oče
Mediji so tudi izbrskali, da je bil pokojni Tamerlan poročen s 24-letno Američanko Katherine Russell, s katero je imel tudi triletnega otroka. Sosedje so povedali, da se je po študiju na univerzi Suffolk v Bostonu začela oblačiti v muslimanske obleke. Bostonski župan Tom Menino pa je še dodal, da bi lahko starejši brat "opral možgane mlajšemu in manipuliral z njim".

Ameriške oblasti preiskujejo, zakaj je Tamerlan januarja lani odletel v Moskvo, nato pa je šest mesecev preživel v Dagestanu. Sosedje v mestu Mahačkala so dejali, da je bil med bivanjem tam precej neopazen in da je očetu pomagal obnoviti hišo.

Carnajeva seznanili z obtožnico