V glavnem mestu Malija Bamaku so v specializirani polikliniki Pasteur v karanteni namestili 90 ljudi, ki so bili v stiku z umrlo četverico Malijcev. Foto: Reuters
V glavnem mestu Malija Bamaku so v specializirani polikliniki Pasteur v karanteni namestili 90 ljudi, ki so bili v stiku z umrlo četverico Malijcev. Foto: Reuters
Ebola - ameriški vojaki
Ameriški vojaki tako kot na fotografiji v Monrovii, glavnem mestu Liberije, predvsem urijo in opremljajo lokalne zdravstvene delavce, ki skušajo zajeziti in zatreti izbruh ebole. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila zadnje uradne številke za žrtve hemoragične mrzlice, ki kosi že od februarja letos. V treh najhuje prizadetih zahodnoafriških državah - Gvineji, Liberiji in Sierri Leone - je do 9. novembra po uradnih ugotovitvah WHO-ja umrlo kar 5.147 ljudi, s čimer je število žrtev prebilo še eno mejo.

Nadaljnjih 13 ljudi je umrlo v petih drugih državah - Nigeriji, Senegalu, Maliju, Španiji in ZDA -, kjer so tudi zaznali okužbe z virusom ebole. V omenjeni peterici so v kar štirih državah že zaustavili širjenje smrtonosne bolezni, medtem ko v Maliju obstaja resna nevarnost za preboj bolezni izza bolnišničnih zidov.

Zdravstveni alarm v Bamaku
V Maliju so zdaj že pri štirih smrtnih primerih. Kot zadnja sta umrla medicinska sestra in njen pacient v zasebni kliniki v malijski prestolnici Bamako. Ravno v omenjeni bolnišnici zdravijo tudi 20 ranjenih pripadnikov Združenih narodov, ki so bili poškodovani v bojih na nemirnem severu države. Na malijskem ministrstvu za zdravje so poudarili, da primera nista povezana s smrtjo dveletne deklice, ki je kot prva v državi za ebolo umrla 24. oktobra.

25-letna medicinska sestra je umrla v torek, sodelovala pa je pri zdravljenju 50-letnega Malijca, ki je za ebolo umrl 27. oktobra. Bil naj bi zdravilec, tako kot dveletna deklica pa je bil predtem v Gvineji. Vsi potrjeni štirje primeri ebole v Maliju so se končali s smrtnim izidom.

V tej zahodnoafriški državi se bojijo pojava novih okužb, zato so odredili karanteno za osebje in bolnike klinike v Bamaku. V karanteni je še 50 ljudi, med njimi tudi svojci pokojne medicinske sestre. Iščejo še okoli sto ljudi, s katerimi sta bila pokojna v stikih.

Ebola se širi v Freetownu
Oblasti v Sierri Leone še vedno ne morejo zajeziti bolezni, saj so v zadnjem tednu zaznali 421 novih primerov ebole. "Obstajajo nekateri dokazi, da se bolezen v Gvineji in Liberiji ne širi več po vsej državi, a v Sierri Leone se je pojavil občuten dvig primerov," so zapisali pri WHO-ju. Zdravstvene in državne oblasti skrbi, ker se je bolezen začela množično širiti v glavnem mestu Freetownu.

Namesto štiri tisoč samo tri tisoč Američanov
Ameriške oblasti so medtem sporočile, da bodo v Zahodno Afriko napotile le tri tisoč vojakov, ne štiri tisoč, kot je bilo odobreno. Vojaki, ki so usposobljeni in opremljeni za posredovanja pri epidemijah, pomagajo tamkajšnjim oblastem, trenutno pa jih je v omenjenih treh državah že 2.300, do končne številke pa bodo prišli v prihodnjih treh tednih.