Tržaška knjigarna ima enoto v Trstu in v Opčinah. Foto: BoBo
Tržaška knjigarna ima enoto v Trstu in v Opčinah. Foto: BoBo

Kot poudarjajo v SKGZ-ju, je Tržaška knjigarna - poleg tega, da je trgovski obrat - predvsem kulturno središče, njena dejavnost pa ustvarja vse večji primanjkljaj, zato v zdajšnjih pogojih z njo ne more nadaljevati.

Knjigarna je bila sicer del gospodarskega sistema slovenske manjšine v Italiji, od leta 2008 pa je last Jadranske finančne družbe. Po štirih letih upravljanja, ob sodelovanju knjigarne s slovenskimi založbami in ob povečanem številu pobud za obiskovalce, pa se je izkazalo, da izključno s tržne plati nima perspektive, ugotavljajo pri SKGZ-ju.

"Slovenija bi morala biti pozornejša"
Slovenija bi lahko bila pozornejša do knjigarne, je za Primorski dnevnik dejala upraviteljica knjigarne Ilde Košuta, saj v knjigarni vseskozi promovirajo Slovenijo. Tako je Košuta izpostavila, da so v izložbi knjigarne turistični vodniki in karte Slovenije.

V težavah je po poročanju Primorskega dnevnika tudi podjetje Farco. Tudi to podjetje je del Jadranske finančne družbe, prodaja pa farmacevtske izdelke, živila, železo, les in drugo. Vzrok za krizo tega podjetja naj bi bile negativne okoliščine v Sloveniji.