Razbitine letala so raztresene na obsežnem območju. Foto: EPA
Razbitine letala so raztresene na obsežnem območju. Foto: EPA
Letališče
Potniški promet med Rusijo in Egiptom je prekinjen, v Egipt letijo le posebna letala. Foto: Reuters
Šarm el Šejk
Na letališču v Šarm el Šejku po nesreči letala pred tednom dni vlada prava zmeda. Foto: Reuters
Turisti še naprej odhajajo v Egipt

Vodja egiptovskih preiskovalcev Ajman Al Mokadem je povedal, da je še prezgodaj za sklepe preiskave, saj še vedno zbirajo in analizirajo podatke, ki bodo razkrili, zakaj je prejšnjo soboto nad Sinajem strmoglavilo rusko potniško letalo airbus A321, pri čemer je umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke.

Obveščevalne službe nekaterih zahodnih držav namigujejo, da je vzrok za strmoglavljenje letala eksplozije bombe, ki naj bi bila podtaknjena med prtljago tik pred vzletom iz rdečemorskega letovišča Šarm el Šejk.

Čeprav slovensko ministrstvo za zunanje zadeve še vedno odsvetuje vsa potovanja v Šarm el Šejk, pa nove skupine turistov potujejo v drugo egiptovsko letovišče Hurgada, kamor je danes poletelo tudi Adrijino letalo, vrnilo pa se je brez običajnega postanka v Šarm el Šejku.

Al Mokadem je pojasnil, da je letalo strmoglavilo 23 minut po vzletu, razbitine pa so bile raztresene na 13 kilometrov širokem območju, kar nakazuje, da je letalo razpadlo v zraku. Ob tem je napovedal spektralno analizo zvoka, ki ga je slišati 23 minut in 14 sekund po vzletu.

Tuje obveščevalne službe, ki sumijo, da je letalo uničila podtaknjena bomba, je Al Mokadem pozval, da dokaze delijo z njimi. Kot je dejal, sami nimajo nobenih relevantnih informacij ali dokazov v tej smeri. "Pozivamo vse vire tovrstnih poročil, naj nam posredujejo informacije, ki bi nam lahko pomagale pri izvajanju naše preiskave," je dejal.

Francoska tiskovna agencija AFP je v četrtek ob sklicevanju na vir blizu preiskave poročala, da analiza črnih skrinjic nakazuje na bombo na letalu. Analiza zapisovalnika podatkov o poletu in snemalnika zvoka v pilotski kabini naj bi namreč pokazala, da je bilo vse normalno do 24. minute po vzletu, ko sta skrinjici prenehali delovati, kar nakazuje na "zelo nenadno eksplozivno dekompresijo". Podatki "močno podpirajo" teorijo o bombi na krovu letala, je povedal vir.

Sume o podtaknjeni bombi je danes znova zavrnil egiptovski zunanji minister Sameh Šukri, ki je bil kritičen do neimenovanih držav, ki so izrazile te sume, a z Egiptom niso delile obveščevalnih podatkov. "Pričakovali smo, da bodo z nami delili tehnične informacije, ki so na voljo, preden so jih objavili v medijih," je dejal Šukri in zatrdil, da ne obstaja povsem jasen vzrok za strmoglavljenje letala.

V Egiptu 80.000 Rusov
Potem ko je Rusija prekinila letalsko povezavo z Egiptom, je v tej državi obtičalo skoraj 80.000 ruskih državljanov, po katere pa bodo po napovedih Moskve vseeno poslali 44 praznih letal, od tega 30 v Hurgado in 14 v Šarm el Šejk.

Vsi, ki se bodo vračali iz egiptovskih letovišč, bodo iz varnostnih razlogov lahko na letala vzeli le ročno prtljago, ostalo pa bodo prepeljali s tovornimi letali, je sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Evakuacijo turistov bodo izvajali v skladu z njihovo načrtovano vrnitvijo, so še sporočili.

Večina izmed 80.000 ruskih državljanov je v letoviščih Šarm el Šejk in Hurgadi, vsi turisti, ki imajo plačane aranžmaje v prihodnjih dneh, pa so se strinjali, da bodo namesto v Egipt leteli v turško letovišče Antalya.

Putin do razjasnitve vzrokov nesreče prekinil povezavo z Egiptom
Velika Britanija je po nesreči ruskega letala v sredo kot prva država ustavila polete v Šarm el Šejka in iz njega, v petek pa začela evakuacijo britanskih turistov iz tega letovišča. V domovino jih morajo spraviti okoli 20.000.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek iz varnostnih razlogov odredil ustavitev vseh poletov v Egipt, dokler ne bo razjasnjen vzrok strmoglavljenja letala.

Raketa egiptovske vojske švignila mimo letala
Britanski mediji pa poročajo, da bi se podobna letalska tragedija v bližini Šarm el Šejka lahko zgodila že avgusta, ko se je eno izmed britanskih potniških letal za las izognilo raketi. Letalo družbe Thomson Airways jee 23. avgusta s 189 potniki poletelo iz Londona proti temu letovišču. Ko se je približevalo Rdečemu morju, se je pilot letala v zadnjem hipu izognil raketi, ki je bila oddaljena okoli 300 metrov.

Letalo TOM 476 je nato varno pristalo, potniki pa o incidentu niso bili obveščeni.

Iz družbe Thomson Airways so sporočili, da je posadka po pristanku v Šarm el Šejku nemudoma obvestila pristojni britanski oddelek za transport (DfT) o bližnjem srečanju z raketo v skladu z obstoječim protokolom. DfT je incident potrdil, a hkrati navedel, da ne verjamejo, da je bila raketa namerno izstreljena proti britanskemu letalu. Šlo naj bi za raketo egiptovske vojske, ki je takrat izvajala vojaške vaje.

Turisti še naprej odhajajo v Egipt