Podpornice danes prepovedane Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ki je obsojen na smrt, so aprila letos takole protestirale proti vojski in notranjemu ministru. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Podpornice danes prepovedane Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ki je obsojen na smrt, so aprila letos takole protestirale proti vojski in notranjemu ministru. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Organizacija je v poročilu zapisala, da so se po državnem udaru julija 2013, ko je na oblast prišla vojska, v državi začeli izvajati politični ukrepi zastraševanja.

Med žrtvami spolnih zlorab so pridržani študenti, ki so protestirali na demonstracijah, aktivisti, istospolno usmerjene osebe in otroci. Pripadniki policije, obveščevalne službe in vojske "so krivi zlorab zapornikov", so zapisali v poročilo. Izvajali naj bi spolno nasilje, pa tudi posilstva in množična posilstva, pri dekletih izvajajo teste deviškosti. Egiptovski notranji minister Magdy Abdel Ghaffar poročila ni želel komentirati, piše BBC.

Poročilo, ki je bilo napisano na podlagi pogovorov z žrtvami, njihovimi odvetniki in člani nevladnih organizacij, nato navaja, da posameznike, ki so vložili pritožbo, pravni sistem sistematično zatre. Prav tako so izpostavljeni grožnjam in ukrepom policistov in varnostnikov v zaporu.

"Napadli so nas po povelju vodje aleksandrijskih kriminalistov ... Prisilili so nas, da smo pokleknili on dali roke za glavo. Mlado dekle so vzeli na stran, nas pa so obrnili proti steni in nas začeli spolno nadlegovati in poniževati. Ko sem hotel premakniti roko enega od varnostnikov s svojih hlač, so me tako pretepli, da nisem mogel stati," navaja poročilo izjavo aktivista iz egiptovske nevladne organizacije, ki ga je označil z inicialko K.

Kot poroča BBC, je spolno nasilje v Egiptu pereča tema že nekaj časa, po odstavitvi predsednika Hosnija Mubaraka pa se je še povečala. Predsednik Egipta in nekdanji poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi je spolno nasilje označil kot "neprimerno" in pozval državljane, da "znova razmislijo o moralnih vrednotah družbe". Hkrati pa je vlada začela izvajati nekakšen "lov" za istospolno usmerjenimi. Na podlagi zapisov na spletu je dovolj, da varnostne sile aretirajo posameznika in ga zaprejo zaradi "razvratnosti" in "spolne nenaravnosti".