Egiptovska vojska se je odločno spravila nad skrajneže. Foto: EPA
Egiptovska vojska se je odločno spravila nad skrajneže. Foto: EPA

Helikopterski napad se je zgodil tri dni po nedeljskem napadu na meji med Izraelom in Egiptom, ko so domnevni islamski skrajneži ubili 16 egiptovskih vojakov in se skušali prebiti na izraelsko stran, a so jim to preprečile izraelske sile, ki so napadle njihova vozila.

Iz egiptovske vojske so sporočili, da je bilo v operaciji v vasi Tufa na severu Sinaja ubitih "20 teroristov". Vojska je operacijo začela nekaj ur po tem, ko so domnevni skrajneži napadli tri nadzorne točke v bližini mesta Al Ariš na severu Sinaja.

Egiptovski varnostni viri so sporočili, da je bil to prvi napad egiptovske vojske na Sinaju po egiptovsko-izraelski vojni za polotok leta 1973.

Egiptovska vojaška prisotnost na sinajskem polotoku je omejena in zahteva odobritev Izraela v skladu z mirovnim dogovorom iz leta 1979, ko je Izrael polotok vrnil Egiptu.

Uničevanje predorov
Egiptovske oblasti so po nedeljskem napadu začele tudi uničevati podzemne predore med Egiptom in Gazo, prek katerih v oblegano palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju prihajajo dobrine, a tudi orožje.

Omenjeni predori so bili ključni za preživetje Palestincev, ko so bili pod popolno izraelsko zaporo. Zaradi uničevanja predorov iz Gaze že poročajo o zvišanju cen nekaterih ključnih dobrin.