Zaradi skorajda popolne zapore so podzemni rovi življenjskega pomena za prebivalce Gaze. Foto: EPA
Zaradi skorajda popolne zapore so podzemni rovi življenjskega pomena za prebivalce Gaze. Foto: EPA
Hamas
Hamas je poleti 2007 dobil oboroženi obračun s Fatahom in prevzel vso oblast v Gazi. Od takrat je območje pod zaporo Izraela in Egipta. Foto: EPA
Gaza
Kakšna prihodnost čaka Gazo in 1,5 milijona prebivalcev, ki živijo na 360 kvadratnih kilometrih? Foto: EPA

Pri mejnem prehodu Rafa med Egiptom in Gazo egiptovske oblasti že tri tedne pripravljajo zemljišče za gradnjo železnega zidu, ki naj bi prekinil in onemogočil tihotopske predore. Neimenovani visoki egiptovski uradnik je potrdil, da bo zid stal 90 metrov od mednarodne meje.

Nova ovira za graditelje rovov
Po poročanju izraelskega časopisa Haaretz bo zid dolg od 9 do 10 kilometrov in globok od 20 do 30 metrov. "Železna zavesa" naj bi bila neprebojna in jo bo skorajda nemogoče staliti. Po pričakovanjih Egipta zid ne bo povsem preprečil tihotapljenja, vseeno pa bo prekinil na stotine že obstoječih predorov, hkrati pa bo graditelje novih prisilila, da bodo kopali globlje.

Voditelji Hamasa so globoko vznemirjeni zaradi projekta, a javno tega ne obsojajo, saj ne želijo še dodatno poslabšati odnosov z Egiptom, ki je nejevoljen, ker Hamas ne želi podpisati spravnega dokumenta s Fatahom, katerega so sooblikovali v največji arabski državi.

"Govorijo, da podpirajo Palestince, medtem ko sodelujejo z drugimi pri obleganju Gaze in preprečevanju dotoka hrane in zdravil," je nad Egipčani razočaran Hasan Hreišeh, neodvisni poslanec z Zahodnega brega in podpredsednik palestinskega zakonodajnega sveta.

Zapora na kopnem, morju in zraku
Projekt so spodbudile ZDA, ki so po lanski uničevalni izraelski ofenzivi pritisnile na Egipt, da naj prepreči tihotapljenje orožja v Gazo. Izraelske oblasti zatrjujejo, da rakete kasam prihajajo v roke Hamasa po predorih, ki se začenjajo na egiptovski strani meje.

Številni podzemni rovi so življenjskega pomena za 1,5 milijona prebivalcev območja Gaze, ki trpi zaradi brezobzirne zapore Izraela, saj med drugim prepovedujejo celo uvoz testenin. Pristanišče in letališče sta zaprta, medtem ko je kopenske meje trdno nadzorujejo izraelske in egiptovske varnostne sile.

"Ne moremo potrditi, kaj Egipčani delajo in česa ne, toda lahko rečemo, da so v zadnjih dveh mesecih močno okrepili protitihotapsko delovanje. To pozdravljamo," je egiptovska prizadevanja pohvalil Mark Regev, predstavnik za stike z javnostmi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Mubarakov trn v peti
V ozadju spora in nezaupanja med Hamasom in Egiptom je tudi dejstvo, da islamistično palestinsko gibanje velja za vejo Muslimanske bratovščine, nadnacionalnega gibanja, ki izvira iz Egipta. Muslimanska bratovščina je že dolgo trn v peti predsednika Hosnija Mubaraka.