Kairski trg Tahrir predstavlja simbol upora proti Hosniju Mubaraku - zdaj postaja prizorišče protestov proti predsedniku Mursiju. Foto: EPA
Kairski trg Tahrir predstavlja simbol upora proti Hosniju Mubaraku - zdaj postaja prizorišče protestov proti predsedniku Mursiju. Foto: EPA
Kairo
Petkovi protesti proti Mursiju so bili najhujši, odkar je junija prevzel položaj predsednika. Foto: EPA
Drugi dan protestov v Egiptu

Na zasedanju v Kairu je Sodniški klub, ki predstavlja egiptovske sodnike, pozval Mursija, naj umakne dekret, s katerim si je podelil široka pooblastila, in prekliče odstavitev generalnega državnega tožilca Abdela Maguida Mahmuda, ki je bil odstavljen v četrtek.

Pred tem je egiptovski vrhovni sodni svet Mursija obtožil "do zdaj še nikoli videnega napada na neodvisnost sodstva in njegovih odločitev" ter ga pozval k preklicu svoje odločitve.

Vplivni opozicijski voditelj Mohamed El Baradej je dejal, da ne more biti dialoga s predsednikom, dokler ta ne umakne "diktatorskega" dekreta, ki mu po mnenju nekdanjega prvega moža Mednarodne agencije za jedrsko energijo podeljuje moči faraona.

El Baradej je prepričan, da Mursijev dekret otežuje tranzicijo v demokracijo, zato so potrebna dejanja, ki bodo ustavila krog nasilja. Pričakuje tudi, da bodo poteze Mursija obsodile ZDA, Evropa in vse države, ki jim je resnično mar za demokracijo.

Nekatere Mursijeve spremembe ustave:

  • vse preiskave pobojev protestnikov ali uporabe nasilja proti njim bodo obnovljene, sojenja obtoženim se bodo ponovila;
  • vse ustavne deklaracije, zakoni in dekreti, sprejeti po tem, ko je Mursi nastopil mandat, ne morejo biti preklicani;
  • čas, ki je na voljo za oblikovanje nove ustave, se podaljša za dva meseca;
  • predsednik ima dovoljenje za uporabo vseh ukrepov, ki se mu zdijo primerni za obrambo revolucije, narodne enotnosti ali državne varnosti.

Zaradi odločitev Mursija so na shode pozvali tako njegovi nasprotniki kot tudi privrženci.

Množica nasprotnikov Mursija se je v petek začela zbirati na osrednjem kairskem trgu Tahrir, čez noč so na trgu postavili tudi okoli 20 šotorov, a se je trg čez noč izpraznil. Po družbenih omrežjih se širijo sporočila, da so bili protestniki trg prisiljeni zapustiti, potem ko je policija uporabila solzivec.

Ljudje so se v manjšem številu znova začeli zbirati na trgu v soboto zjutraj, novi večji protesti pa so napovedani za torek. V petek zvečer se je skupina protestnikov proti Mursiju blizu Tahrirja spopadla s policijo, ki je uporabila solzivec. Protestniki so vanjo metali zažigalne bombe, slišali so se vzkliki "Mursi je Mubarak" in "revolucija povsod".

V spopadih po državi je bilo po poročanju BBC-ja ranjenih več kot 100 ljudi. Iz mest Port Said, Suez in Ismailia so poročali o napadih na prostore predsednikove stranke Muslimanska bratovščina. V Aleksandriji so izbruhnili spopadi med predsednikovimi privrženci in nasprotniki.

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland je dejala, da je predsednikova odločitev "povzročila skrbi" v mednarodni javnosti. Dejala je, da je bil namen egiptovske revolucije "zagotoviti, da oblast ne bi bila preveč nakopičena v rokah enega človeka ali institucije".

Drugi dan protestov v Egiptu