Mursi je predsednik Egipta postal konec junija. Foto: EPA
Mursi je predsednik Egipta postal konec junija. Foto: EPA

Z razglasitvijo sprememb ustave je Mursi samemu sebi razširil pristojnosti. Takoj zatem je odstavil generalnega državnega tožilca, ki je bil na tem položaju še iz obdobja režima nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka. Odredil je tudi ponovno sojenje vodilnim članom Mubarakovega režima.

"Predsednik lahko sprejme katere koli odločitve ali ukrepe za zaščito revolucije," se glasi odlok, ki ga je na televiziji prebral predsednikov tiskovni predstavnik Jaser Ali in dodal, da "so ustavne razglasitve, odločitve in zakoni, ki jih izda predsednik, končni in proti njim ni mogoča pritožba".

Odlok velja za vse Mursijeve odločitve od 30. junija, ko je postal predsednik Egipta, do sprejetja nove ustave, s čimer predsednik ni več podvržen nobenemu nadzoru.

Poleg tega je Mursi odločil, da ne more noben sodni organ razpustiti ustavodajne skupščine in zgornjega doma parlamenta, v katerih imajo večino islamisti. Ustavodajni skupščini, ki bi morala osnutek nove ustave predstaviti decembra, je dal na voljo še dva meseca časa. O ustavi bodo na referendumu nato odločali volivci.

Sekularna opozicija je ostro kritizirala ustavodajno skupščino, ker po njenem mnenju ne predstavlja vseh segmentov egiptovske družbe.

Nova sojenja Mubarakovim ljudem
Mursi je tudi odstavil generalnega državnega tožilca Abdela Meguida Mahmuda, kar je skušal že prejšnji mesec, a mu to ni uspelo. Za njegovega naslednika je imenoval Talata Ibrahima Abdulaha.

Predsednik je odredil tudi nove preiskave in nova sojenja predstavnikov nekdanjega režima, ki so bili oproščeni obtožb v povezavi z nasiljem nad protestniki med lansko vstajo proti Mubaraku.

Poteze Mursija je že ostro kritiziral Nobelov nagrajenec za mir in nekdanji prvi mož Mednarodne agencije za jedrsko varnost Mohamed El Baradej, ki je eden izmed najvidnejših predstavnikov opozicije.

"Mursi si je danes uzurpiral vso državno moč in samega sebe imenoval za novega faraona. Hud udarec revoluciji, ki bi lahko imel strašne posledice," je zapisal na svojem računu na Twitterju.

Iz predsednikovega kabineta so pojasnili, da so današnje odločitve namenjene "očiščenju državnih institucij" in "uničenju infrastrukture starega režima".