Turški premier ni privrženec družbenih omrežij. Foto: Reuters
Turški premier ni privrženec družbenih omrežij. Foto: Reuters

"Ne bomo dopustili, da Facebook in YouTube uničita našo državo. Sprejeli bomo ukrepe, med drugim tudi zaprtje strani," je v četrtek pozno zvečer sporočil Erdogan, potem ko so v četrtek pozno zvečer v javnost, očitno s prisluškovanjem, prišli posnetki njegovih zasebnih pogovorov.

Najnovejši posnetki, ki so se pojavili na straneh družbenih omrežij, razkrivajo Erdoganove kritike lastnika nekega časopisa na račun poročanja njegovega medija. Ob koncu pogovora je mogoče slišati jok lastnika časopisa. Pristnost posnetkov, ki turškega premierja in njegove zaveznike povezujejo s korupcijo in poskusi nadzora nad mediji, sicer še ni potrjena.

Erdoganovi krogi so za uhajanje informacij okrivili vplivnega islamskega klerika Fetullaha Gülna, nekoč tesnega zaveznika premierja, zdaj pa njegovega smrtnega sovražnika, ki naj bi poskušal strmoglaviti vlado. Klerik živi v izgnanstvu v ZDA, a ima še številne zaveznike v Turčiji, številni med njimi pa delajo v državnih institucijah.

Odločitev po lokalnih volitvah
Erdogan že tako ni naklonjen družbenim omrežjem. YouTube je bil v Turčiji prepovedan dve leti in so ga sprostili šele pred kratkim. Zdaj namerava turški premier prepoved Facebooka in YouTuba uvesti po lokalnih volitvah, ki bodo 30. marca in kjer bosta premier in njegova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) preverila svojo priljubljenost na lokalni ravni.