V desetletju Erdoganove vladavine se je turški BDP skoraj potrojil, država pa je znova postala regionalna sila. Foto: EPA
V desetletju Erdoganove vladavine se je turški BDP skoraj potrojil, država pa je znova postala regionalna sila. Foto: EPA
Kongres stranke AKP
V Ankara Areni se je zbralo 12 tisoč podpornikov stranke AKP, ki je vrnila islam v javno življenje Turčije. Foto: EPA

V odmevnem govoru je Erdogan poudaril, da je Turčija s svojo demokracijo zdaj vzor drugim muslimanskim državam. Na kongresu je obenem pozval zaveznice Sirije, naj prenehajo podpirati tamkajšnji "brutalni" režim.

Desetletje Erdoganove vladavine
Turška vladajoča stranka AKP praznuje desetletje volilnih uspehov, gospodarske rasti države in povečanje regionalne veljave Turčije. Na oblast je prišla leta 2002 in od takrat sicer ohranila sekularni sistem države, a je hkrati zmanjšala moč vojske, ki je od 60. let prejšnjega stoletja izvedla tri vojaške udare in leta 1997 strmoglavila takratno islamistično vlado, ki jo je kot župan Carigrada podpiral tudi Erdogan.

Vojski postopoma prirezal krila
Pred dnevi je turško sodišče zaradi poskusov strmoglavljenja vlade v letu 2003 več kot 300 častnikov vojske obsodila na dolge zaporne kazni. "Obdobje vojaških udarov se ne bo nikoli več vrnilo. Vsak, ki posega oziroma poskuša posegati v demokracijo, se bo slej ko prej moral zagovarjati pred sodiščem," je Erdogan dejal več tisoč delegatom, ki se udeležujejo kongresa v Ankari.

Vzor vsem muslimanskim državam
Po njegovem prepričanju je njegova stranka vzor vsem muslimanskim državam. "V državi, kjer je večina prebivalcev muslimanov, omogočamo vladavino demokracije v njeni najbolj razviti obliki in smo postali vzor vsem muslimanskim državam," je Erdogan dejal občinstvu, v katerem je bil tudi egiptovski predsednik Mohamed Mursi. "Sami sebe imenujemo za konservativne demokrate," je Erdogan zavrnil oznake, da gre za preoblečene islamiste.

Poziv v podporo sirske opozicije
Erdogan se je na kongresu dotaknil tudi krize v Siriji. Kitajsko, Iran in Rusijo je pozval, naj prenehajo podpirati sirski režim. "Prosim vas, da premislite o vaši trenutni drži. Zgodovina ne bo oprostila tistim, ki so podpirali brutalne režime," je pozval turški premier.

Erdogan se je nekoč zavzemal za tesnejše sodelovanje sosed, goreč kritik režima Bašarja Al Asada pa je postal, ko se je miroljubna vstaja proti vladi prelevila v krvav upor. Turčija podpira sirske opozicijske upornike, v tej državi pa je zavetje pred državljansko vojno poiskalo že več kot 90 tisoč sirskih beguncev.