Asmo Al Asad obtužujejo, da med silovitimi spopadi v državi, ki so v enem letu po oceni ZN-ja zahtevali 8.000 življenj, še vedno živi zelo razkošno življenje. Foto: EPA
Asmo Al Asad obtužujejo, da med silovitimi spopadi v državi, ki so v enem letu po oceni ZN-ja zahtevali 8.000 življenj, še vedno živi zelo razkošno življenje. Foto: EPA

Na zasedanju v Bruslju so ministri podobne sankcije sprejeli še za dvanajst drugih Sircev. Vsi pa naj bi bili ožji družinski člani predsednika Bašarja Al Asada.

Asma, ki je bila rojena v Veliki Britaniji in je pred poroko z Bašarjem delala v investicijskem bančništvu, je v zadnjih mesecih znova pritegnila naslovnice medijev. K temu je prispevala objava, sicer zasebnih elektronskih sporočil med njo in njenim možem, iz katerih je razvidno, da je Asma, v času, ko njeni sodržavljani izgubljajo življenje, ona kupovala luksuzne predmete.

Prav tako je pred časom britanskemu časopisu The Times napisala pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj podpira svojega moža, ki da dela v dobro vseh Sircev. To naj bi bili za evropske poslance zadostni dokazi, da Asma podpira sistem, ki si ga želijo zahodne sile strmoglaviti.

Kljub temu pa to ne pomeni, da prva dama ne bo smela leteti v Veliko Britanijo, saj britanskega državljana, ki mu EU prepove vstop v države EU-ja, na meji država ne more zavrniti. To dejansko pomeni, da bo Asma lahko letela na to otoško državo, ne pa tudi v ostalih 26 držav članic EU-ja.

Sicer pa je Evropska unija proti Siriji že pred časom uvdla sankcije, med katerimi je prepoved prodaje orožja in uvoz nafte iz Sirije. Po podatkih Združenih narodov je zaradi nasilja v državi od marca lani življenje izgubilo 8.000 ljudi. EU in Arabska liga zahtevajo odstop predsednika Bašarja Al Asada in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Predsednik in njegovi zavezniki pa trdijo, da so za nasilje v državi odgovorni oborožene združbe. Med ubitimi pa naj bi bilo tudi več sto pripadnikov sirskih varnostnih sil.