Beograd je misijo Eulex odobril, ko so upoštevali njegove pogoje. Foto: EPA
Beograd je misijo Eulex odobril, ko so upoštevali njegove pogoje. Foto: EPA
Eulex dobil zeleno luč

To je prvi soglasni ukrep Varnostnega sveta o Kosovu po februarski razglasitvi neodvisnosti, vseeno pa VS ni zgladil spora med Beogradom in Prištino glede misije Eulex, ki jo je Bruselj potrdil že februarja, a do napotitve ni prišlo zaradi nasprotovanja Srbije in njene zaveznice Rusije.

Eulex naj bi štel okoli 2.000 policistov, sodnikov, carinikov in drugih uradnikov, katerih glavna naloga je pomoč kosovskim oblastem pri vzpostavljanju vseh organov oblasti v tej najmlajši evropski državi. V EU-ju pričakujejo, da bi se lahko razporejanje pripadnikov misije začelo decembra.

Generalni sekterar ZN-a Ban Ki Mun je predstavil načrt v šestih točkah, pri čemer je za kosovske oblasti najspornejše, da bo dosedanja misija ZN-a (Unmik) ohranila pristojnosti na severu Kosova, kjer živi pretežno srbsko prebivalstvo, medtem ko bo imel Eulex pristojnosti v drugih delih, kjer je večinsko albansko prebivalstvo.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je govoru pred VS-jem dejal, da Beograd ne bo nikoli priznal neodvisnosti Kosova, se je pa strinjal z namestitvijo misije Eulex na območjih, kjer srbska manjšina nima "večine". Kosovski zunanji minister Skender Hyseni sodelovanja z misijo Unmik ni omenjal, je pa zatrdil, da Priština ne sprejema Banovega načrta, saj pri njem obstaja bojazen pred delitvijo Kosova.

G. V.

Eulex dobil zeleno luč