Marine Le Pen je oznanila preimenovanje stranke iz Nacionalna fronta (FN) v Nacionalni zbor (RN). Foto: Reuters
Marine Le Pen je oznanila preimenovanje stranke iz Nacionalna fronta (FN) v Nacionalni zbor (RN). Foto: Reuters

Novo ime je predsednica stranke Marine Le Pen predlagala na kongresu stranke marca. Preimenovanje naj bi bilo zadnje dejanje v preoblikovanju stranke, ki se zaradi iskanja zaveznikov pred evropskimi volitvami prihodnje leto želi oddaljiti od svoje rasistične in antisemitske preteklosti.

"Zapira se poglavje našega gibanja, vendar se odpira novo in boljše, ki ne bo nič manj veličastno," je po poročanju France 24 dejala Le Penova. O spremembi imena so člani glasovali po pošti in glede na objavljene izide je spremembo imena podprlo več kot 80 odstotkov članov.

"Nov veter je zavel prek Evrope," je še dejala, ob tem pa izpostavila brexit, krepitev skrajno desnih strank v Avstriji, na Madžarskem in na Poljskem ter oblikovanje nove italijanske vlade z zaveznico Nacionalne fronte Ligo Mattea Salvinija, ki je postal notranji minister.

Soustanovitelj stranke Jean-Marie Le Pen, oče Marine Le Pen, je spremembo imena označil za izdajo. "Ime ni samo etiketa, ampak tudi dolga in pomembna zgodovina aktivizma, ki se je zavrgla," je bil ogorčen.