Nemški parlament je podporo dogovoru izglasoval s precejšnjo večino. Foto: Reuters
Nemški parlament je podporo dogovoru izglasoval s precejšnjo večino. Foto: Reuters
Miroslav Lajčak
Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, donedavni predsednik Generalne skupščine Združenih narodov, je po navedbah zunanjega ministrstva odstopil. Foto: Reuters

Nemški parlament je s 372 glasovi za in 153 proti izglasoval podporo dogovoru o migracijah, ki ga je že predtem podpirala nemška vlada. 141 poslancev se je glasovanja vzdržalo. Nemški zunanji minister Heiko Maas je v razpravi pred glasovanjem dogovor označil za občudovanja vreden uspeh mednarodnega sodelovanja.

Nemška vlada je pojasnila, da v tem mednarodnem dogovoru, ki ga bodo potrjevali na konferenci 10. in 11. decembra v Maroku, ni pravno obvezujočih pravic ali dolžnosti in da za seboj ne bo potegnil kakršne koli spremembe zakonodaje.

S tem so zavrnili kritiko skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) in bolj konservativnega krila krščanske unije CDU/CSU, v katerih so opozarjali, da se bo s potrditvijo dogovora spremenila nemška zakonodaja, v državo pa bo prišlo še več prebežnikov.

Doslej je že več držav sporočilo, da ne bo pristopilo k mednarodnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Med njimi so ZDA, Avstralija, Madžarska, Avstrija, Češka, Bolgarija, Poljska, Izrael in Italija.

Slovaška proti dogovoru
Ravno danes so se proti dogovoru izrekli tudi v Bratislavi. Slovaški parlament je z veliko večino glasoval proti, saj dogovor v svoji trenutni obliki ni v skladu z varnostno in migracijsko politiko države. S tem so podprli stališče vlade, proti kateremu je glasovalo le 15 poslancev.

Slovaško zunanje ministrstvo je sporočilo, da se je zunanji minister Miroslav Lajčak po zavrnitvi dogovora odločil odstopiti. Ko so Združeni narodi julija sprejeli dogovor o migracijah, je bil Lajčak predsednik Generalne skupšćine ZN-a. Odstop je v primeru zavrnitve dogovora napovedal že pred dnevi.

Za zdaj sicer še ni znano, ali bo Slovaška na konferenco v Marakeš kljub umiku podpore dogovoru poslala svojega predstavnika. Italija je udeležbo odpovedala včeraj.

Slovenska vlada je kljub nasprotovanju opozicije sredi meseca potrdila, da se bo dogovoru pridružila. Besedilo dogovora v slovenščini si lahko preberete tukaj.