Evropa
Hashim Thaci in Aleksandar Vučić
"Danes je šlo vse narobe. Namesto da bi se srečala, se je tik pred določeno uro zapletlo in doživeli smo kar nekaj drame," je dejal neimenovani uradnik EU-ja. Foto: Reuters
Mitrovica
Vučić naj bi v nedeljo obiskal Mitrovico. Foto: Reuters
VIDEO
Vučić in Thaci se zaradi...

Dodaj v

Vučić in Thaci tik pred srečanjem obrnila hrbet drug drugemu

Srbija in Kosovo sta v zadnji fazi dialoga
7. september 2018 ob 15:44
Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Srbski in kosovski predsednik, Aleksandar Vučić in Hashim Thaci, sta tik pred zdajci v Bruslju odpovedala dvostransko srečanje, s čimer so se zmanjšali upi, da bi državi dosegli dogovor, ki bi obema državama omogočil približevanje Evropski uniji.

Iz srbske delegacije so sporočili, da je vprašanje, ali sploh in kdaj se bodo nadaljevali pogovori s Prištino v okviru dialoga pod okriljem EU-ja. V Bruslju so nato sporočili, da bo naslednji krog pogovorov v prihodnjih tednih.

To je novinarjem v Bruslju povedal vodja srbskega urada za Kosovo Marko Đurić po pogovorih Vučića z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Federico Mogherini. Po Đurićevih navedbah se je Vučić za to odločil zaradi "vseh prevar, groženj in laži kosovskih Albancev". Kot je poudaril, želi Beograd ohraniti mir, ne more pa privoliti v poskuse groženj in prepovedi obiska srbskega predsednika na Kosovu. Vučić naj bi v nedeljo obiskal Mitrovico, kjer naj bi nagovoril kosovske Srbe.

Na vprašanje, ali se Vučić boji, da bi ga na Kosovu prijeli, je Đurić odgovoril, da se tega ne boji in da ga gotovo ne bodo prijeli, če se bo odločil, da bo šel na Kosovo. Ob tem je pozval kosovske Srbe, naj se v čim večjem številu udeležijo Vučićevega nagovora.

EU vztraja pri pogovorih
Mogherinijeva je po ločenih srečanjih z obema predsednikoma sporočila, da so bila na mizi vsa odprta vprašanja, da pa težave ostajajo. "Zaupam v polno zavezanost obeh predsednikov, da bosta nadaljevala proces in v prihodnjih mesecih dosegla zavezujoč dogovor o celoviti normalizaciji odnosov skladno z mednarodnim pravom," je dodala. Visoka zunanjepolitična predstavnica je še napovedala, da bo prihodnji krog pogovorov v prihodnjih tednih, in sicer pred zasedanjem Generalne skupščine ZN-a, ki se začne 18. septembra.

Današnje srečanje Vučića in Thacija bi bilo prvo po poletnem premoru. Strani sicer od srečanja nista veliko pričakovali.

Sporazum o normalizaciji odnosov nujen
Priština in Beograd, ki neodvisnega Kosova ne priznava, sta po več letih pogajanj v zadnji fazi dialoga, ki naj bi se končal s pravno zavezujočim sporazumom o normalizaciji odnosov, ki je pogoj za približevanje obeh držav EU-ju. V okviru dialoga, ki sta ga državi začeli leta 2011, je srbska stran doslej vztrajala pri ustanovitvi skupnosti srbskih občin, mednarodno priznane oblike avtonomije kosovskih Srbov, za katero so se dogovorili že leta 2013. Priština pa želi pred to vprašanje postaviti energetiko in druga odprta vprašanja.

Avgusta sta Vučić in Thaci izrazila pripravljenost na spremembo meja v okviru dogovora, a naletela na silovite kritike v tujini, EU-ju in doma.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Kobalt
# 07.09.2018 ob 16:04
Vzdevek Hašim Taćija je Zmija, kar po slovensko pomeni kača. Le zakaj?
Matjaz82
# 07.09.2018 ob 17:12
"Zaupam v polno zavezanost obeh predsednikov, da bosta nadaljevala proces in v prihodnjih mesecih dosegla zavezujoč dogovor o celoviti normalizaciji odnosov skladno z mednarodnim pravom,"

Zveni kot obljube različnih politikov med vojno v BIH
Kobalt
# 07.09.2018 ob 16:24
Že slišal in še vedno me nasmeje. Mislim pa da gre pri Tačiju za karakterni vzdevek njegovih soborcev, medtem ko so ga Vučiću obesili užaljeni nacionalisti.
commodore
# 07.09.2018 ob 17:19
odlična novica za celo EU- ne rabimo ne Srbije in ne kosova v EU
xyz72
# 08.09.2018 ob 14:55
Mislim da je to ena izmed največjih, če ne celo največja hidrocentrala v Evropi.

najvišji nasuti jez v evropi (107metrov), proizvodnja električne energije pa je majhna, JP Elektro Kosmet zadovoljuje potrebe po električni energiji le za 40% gospodinjstev v srbskem severnem delu kosova
wax
# 07.09.2018 ob 21:18
Diplomati brez meja..
Churchill W.
# 07.09.2018 ob 18:23
"Danes je šlo vse narobe. Namesto da bi se srečala, se je tik pred določeno uro zapletlo in doživeli smo kar nekaj drame," je dejal neimenovani uradnik EU-ja.

Balkan je Balkan! Tega v EU ne bodo nikoli razumeli pa naj se še tako zelo trudijo.
qwasyx
# 10.09.2018 ob 15:49
ma ajde brate kaži nešto sladko ... marmeljad
agenda21
# 07.09.2018 ob 20:18
Mogoče sta bila sošolca, tam nekje v tujini?
junkmail
# 07.09.2018 ob 19:02
Če te futrajo z domoljubjem, namesto s službami, je pač tako.
Alchemist
# 07.09.2018 ob 16:53
Rešitev izmenjave ozemelj bi bila idealna, saj se je vedno v Evropi izkazalo da so meje, ki tem bolj sledijo etničnim mejam, najbolj legitimne in zaradi tega tudi trajne. Kljub temu če je včasih neizogibno, da tu in tam nastane kaka manjšina. To so številne meje iz konca 1. svetovne vojne še danes tako zasidrane, da jih sploh nihče več ne postavlja pod vprašaj.

Vednar Balkan je pač Balkan. Taka rešitev bo odprla pandorino skrinjico BIH, kjer je kakršna koli etnična določitev nemogoča (vsaj nemogoča je bila do leta 1990) in zadnji poskus določanja meja se je končal v mlaki krvi. Vprašanje tudi kako bi vplivalo to na Srbe in Albance v Črni gori ter Albance v Makedoniji. Gre pač za izredno tvegano potezo in zato se EU takega scenarija zelo boji.

Osebno mislim, da bi bilo najbolje, če se res ustanovi skupnost srbskih občin, ki bi delovala avtonomno od Kosova, le s skupno vojsko in diplomacijo. Nato bi bilo smiselno da bi Srbija in Kosovo še dosegla dogovor o varstvu in upravljanju kulturne dediščine srbske pravoslavne cerkve na Kosovu. Trd oreh pa bi ostal samo še in izključno en: ali ima Kosovo pravico združitve z Albanijo, ali ne? Če ne, potem res mislim (ob seveda treznem in ne čustvenem odločanju) bi res lahko Srbija tudi priznala neodvisnost Kosova.
milan65
# 08.09.2018 ob 10:03
Iz pisanja srbskih in albanskih medijev je razvidno, da je srečanje odpovedal Vučič. Fake news.
Kekec99
# 08.09.2018 ob 09:03
@el CARTEL
... čeprav lastništvo ni določeno, ...
----------------------------------------------
Lastništvo je kristalno jasno, Gazivode so narejene s pomočjo finančne pomoči s strani Evrope ter najetega kredita. Na začetku je kredit odplačevala Jugoslavija, zelo hitro pa je to odplačevanje prevzela Srbija. Kosovo je v tistem času dobivalo pomoč milijom nemških mark na dan in niso nič nikomur dajali, podobni kot danes le jemali so. Mislim da je to ena izmed največjih, če ne celo največja hidrocentrala v Evropi.
el CARTEL
# 07.09.2018 ob 21:49
ok, ker novinarji ne opravljajo dela sem sem moral na hitro sam informirati.

očitno je res problem umetno jezero gazivode,
kvizlinški srbi so prišli dogovarjat se o prostovoljni predaji teritorja, a ker albanske vodje para-državic vztrajajo, da je hidroelektrarna in celo jezero njihovo, je vučić odvihral s sestanka

očitno to jezero ima tako energijski potencial za s. kosovo, albanci pa so ga prodali turkom, čeprav lastništvo ni določeno,
in so sporočili, da bodo blokirali srbijo na poti v EU zaradi tega.

EU takoj kliče lokalne guvrnatorje na zagovor, ve se čigava kolonija so oz želijo biti
Krisha
# 07.09.2018 ob 18:59
Braca po babine linije
Kekec99
# 07.09.2018 ob 17:15
"Problem" so Gazivode, je to tako težko napisati?
Lupo
# 07.09.2018 ob 17:23
Srbi so na Kosovu konstitutiven narod, ne zastopim kje je problem.
GoodFella
# 07.09.2018 ob 16:05
Balkane, o, moj Balkane. Tu nikdar ne bo pravega miru, zato mora nad temi lokalnimi plemeni vedno nekdo držati dvignjeno gajžlo, da se ne pokoljejo med sabo.
Kazalo