Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 22 glasov Ocenite to novico!
Predstavnik skupnosti LGBTI na protestu.
Predstavnik LGBTI-skupnosti s svečo na protestu proti diskriminaciji in nasilju nad homoseksualci v Čečeniji. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Ramzan Kadirov.
Ruski predsednik Vladimir Putin in čečenski predsednik Ramzan Kadirov na sestanku v Moskvi. Kadirov zanika obstoj homoseksualcev v Čečeniji. Foto: Reuters

Dodaj v

Evropski parlament zahteva preiskavo preganjanja homoseksualcev v Čečeniji

Več deset homoseksualcev zapustilo območje
19. maj 2017 ob 15:57
Bruselj, Grozny - MMC RTV SLO

Poslanci evropskega parlamenta so sprejeli resolucijo, ki čečenske oblasti poziva, naj ustavijo preganjanje istospolno usmerjenih moških in od ruskih oblasti zahteva takojšnjo preiskavo.

Parlament v izjavi za javnost izraža globoko zaskrbljenost zaradi poročil o samovoljnem zapiranju in mučenju domnevno homoseksualnih moških v regiji.

Ob tem obsoja tako vse izjave čečenskih oblasti, ki opravičujejo in spodbujajo tako nad lezbijkami, geji, biseksualci, transseksualci in interseksualci (LGBTI), kot tudi izjavo tiskovnega predstavnika vlade, v kateri je zanikal obstoj homoseksualcev v Čečeniji.

Resolucija od ruskih oblasti zahteva takojšnjo in temeljito preiskavo ter ob tem poziva države članice, naj ruskim oblastem ponudijo materialno podporo in svetovanje pri tej preiskavi.

Odločitev je prišla v času mednarodnega dneva proti homofobiji 17. maja. Francoska evroposlanka Sylvie Guillaume medtem opozarja, da so resolucijo izdali relativno pozno. Parlamentarno razpravo so sicer sprožili člani levosredinske socialdemokratske stranke (S&D), poroča Euractiv France.

Ruski neodvisni časopis Nova gazeta je aprila poročal, da so v ruski avtonomni republiki Čečeniji ugrabili in zadržali več kot sto (domnevnih) homoseksualcev.

Šlo naj bi za organizirano akcijo na ukaz čečenskega predsednika Ramzana Kadirova. Ugrabljene so mučili in prisilili razkriti identiteto drugih LGBTI-oseb, vsaj tri moške pa so ubili.

Čečenski notranji minister Ruslan Alkanov je sicer 13. maja dejal, da je ministrstvo izvedlo preiskavo glede obtožb Nove gazete, vendar niso našli nobenih dokazov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Beg homoseksualcev iz Čečenije
Medtem homoseksualno usmerjeni moški iz Čečenije deželo zapuščajo in iščejo zatočišče v državah, ki so ponudile pomoč, poroča BBC. Aktivisti ruske LBTI-organizacije so za BBC dejali, da so v stiku s petimi državami, dve izmed njih pa nista članici EU-ja. Za zdaj so vizume odobrili devetim moškim.

Dva izmed njih sta odšla v Litvo, ki je ponudila zatočišče. "Zelo pomembno je nekaj storiti, saj ti ljudje trpijo," je dejal litovski zunanji minister Linas Linkevicius. Dodal je, da gre za implicitno sporočilo Rusiji, saj skrbijo za njene državljane.

Društvo LGBTI je 43 moškim pomagalo zapustiti Čečenijo, več deset jih je v Rusiji, kjer čakajo na pogajanja z državami po svetu. Člani LGBTI-skupnosti sicer niso želeli razkriti, katere države so poleg Litve ponudile svojo pomoč.

V začetku meseca so tri francoske skupine za pravice homoseksualcev na Mednarodno kazensko sodišče vložile tožbo proti Čečeniji zaradi "genocida nad homoseksualci", še poroča BBC.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
vl4do
# 19.05.2017 ob 16:37
In v Savdski Arabiji. Ane?
cairns
# 19.05.2017 ob 18:50
Evropski parlament zahteva preiskavo preganjanja homoseksualcev v Čečeniji

Indonezija
Pakistan
Bangladeš
Nigerija
Iran
Turčija
Egipt
Alžir
Maroko
Irak
Sudan
Afganistan
Etiopija
Uzbekistan
Saudijska Arabija
Kuvajt
Združeni Arabski Emirati
Jemen
Sirija
Malezija
Niger ....................pa nič

Hinavci. Preiskava samo zato ker je Čečenija priflikana Rusiji.
SF-SN
# 19.05.2017 ob 18:12
Poslanci evropskega parlamenta so sprejeli resolucijo, ki čečenske oblasti poziva, naj ustavijo preganjanje istospolno usmerjenih moških in od ruskih oblasti zahteva takojšnjo preiskavo.

In vse to na podlagi govoric.
Medtem pa Savdska Arabija JAVNO obeša homoseksualce, čarovnice, ateiste in še mnoge druge.
Kje so evropske resolucije glede tega?
Kekec99
# 19.05.2017 ob 17:09
Zakaj le v Čečeniji? Ker je ruska republika? Saj ne more biti res, sem mislil da bolj nizkotno ne morejo, pa so me presenetili?!
moj komentar
# 19.05.2017 ob 16:57
Osnovni problem pregona čečenskih homoseksulacev leži v islamski verski tradiciji, ki jo Rusija pač spoštuje kot del čečenske kulture. Čečenija je ruska federativna republika in kot takšna zahteva od ruske federacije uporabo svojega jezika, vere, kulture in načina živlljenja.
Mogoče Rusija lahko kaj stori v smislu pravne države in spoštovanja pravic posameznika, kar se pa tiče odnosa do homoseksulacev, pa se bo moralo nekaj spremeniti v tradicionalni islamski kulturi Čečenov. Homoseksualce se preganja in izolira že znotraj njihovih družin in sorodstva, kaj šele verske skupnosti.
Kar pa se tiče zahtev zahoda, je ta zadnji, ki od Rusije lahko kaj zahteva.
patriot1970
# 19.05.2017 ob 18:11
....in oglaša se ta ista Evropa katere članice so lobirale za sedež Savdske Arabije v odboru za enakost med spoloma pri UN?

http://www.presstv.ir/Detail/2017/05/02/
520309/Belgium-Saudi-Arabia-UN-CSW-Reynders

......je sploh še kaj za komentirati?
moj komentar
# 19.05.2017 ob 17:01
Tudi če bi se Čečenija osamosvojila kot država, bi bila danes glede človekovih pravic podobna Afganistanu ali Saudski Arabiji. Ravno v sestavi Rusije, je vera strogo ločena od politike in upravljanja z družbo. Sekularizacija pa vseeno težko vpliva na tradicije in odnose znotraj družin ali sorodstev. Homoseksualce zavržejo že njihove družine in njihovo okolje.
moj komentar
# 19.05.2017 ob 18:07
Eesti
Prvo kot prvo EU se je osredotočila na Čečenski probleme glede LGBTI tam, saj je to v Evropi


EU nima nobene pravice postavljati nekih zahtev Rusiji ali katerikoli državi, ki ni članica EU. Lahko se le pritoži na ZN in tam izrazi svoje želje.
Z zahtevami EU si Rusija obriše "r..t".
Dajte že enkrat dojeti, da EU za Rusijo ne predstavlja praktično več ničesar, kot samo izvozno območje za nafto, plin in rude. v političnem smislu je EU za Rusijo en neubogljen pajacek oziroma trolček.
moj komentar
# 19.05.2017 ob 17:12

Kekec99
Zakaj le v Čečeniji? Ker je ruska republika? Saj ne more biti res, sem mislil da bolj nizkotno ne morejo, pa so me presenetili?!


Zahodna propaganda bi nam rada vsilila razlago, da samo ruski drek smrdi, medtem, ko naš lepo diši.
Ali drugače povedano: "lastni drek pač ne smrdi...."
RESNICA
# 19.05.2017 ob 19:00
He he he, zakaj se čudite temu članku?????

Pa saj je povsem logično, da mora biti ukaz ispolnjen!!! Zato tudi nisem začuden, da ni prispevka o napadu na SAA v Siriji, ko se je le ta borila proti ISISu.....

SAA se proti ISISu namreč ne bori, če berete prispevke novinarjev iz nacionalke..... Uporniki so edini ki to počno in povsem sigurno, še nikomur niso skrivili lasu, kaj šele kaj drugega... Vse ostalo je plod ruske propagande....
SEL
# 19.05.2017 ob 19:43
Glede na to da so vsi člani masonskih organizacij je ena stvar ki ima poseben pečat med njimi in pokaže na politiko ki sevodi s strani teh ljudi.

Emanuel Macron, novi predsednik Francije - nima otrok.
Angela Merkel, nemška kancelrka - nima otrok.
Tereza May, britanska premierka - nima otrok.
Paolo Gentiloni, premjer Italije - nima otrok.
Mark Rutte, premier Nizozemske - nima otrok.
Stefan Löfven, premier Švedske - nima otrok.
Nicola Sturgeon, škotska premierka - nima otrok.
Jean-Claude Juncker, predsednik EU - nima otrok.
Tem ljudem je vseeno za narod in populacijo, ki prihajajo za njimi, delajo samo za svojo korist in korist mega korporacij. Ni čudno da se vodi politika EU v takšno smer, ki ni dobra za dobrobit narodov temveč sebičnih kariernih interesov.
SF-SN
# 19.05.2017 ob 18:18
Aja, savdska vojska sedaj že bombardira in pobija LASTNE DRŽAVLJANE v dveh šiitskih mestih.
To tudi ni vredno novice ali kaj??
patriot1970
# 19.05.2017 ob 18:07
vl4do
# 19.05.2017 ob 16:37
In v Savdski Arabiji. Ane?

....pa tudi v Siriji, ampak ne pri Assadu , ampak pri s strani Evrope podprtih "zmernih upornikih"?
pripet
# 19.05.2017 ob 18:57
Za človekove pravice gre.... Za otroke gre.... Za pravice istospolnih gre.... Bombardiraj, hujskaj, ruši, ubijaj...... Dajte no zahodni izprijeni hinavci. Kot, da vas ne poznamo.
HOR
# 19.05.2017 ob 18:49
Lepo, da skrbijo za človeške pravice (spolne manjšine) v Čečeniji s katerimi nehumano ravnajo.
Kako pa kaj s človeško pravico (večine) odraslih in otrok do življenja v Jemnu, ki jo Ogroža Saudska nasledna dinastija !?

Kako pa kaj s tožbami na Mednarodno kazensko sodišče zaradi tega in podobnega proti dinastiji Saud !?

Pa saj ne da bi to morale vlagati skupine za pravice homosexualcev in drugih manjšin, oni, kot manjšina pač skrbijo za svoje in od ranljive manjšine pač ne moremo pričakovati, da se bo izpostavljala za pravice neke druge večine.
EU poslanci in borci za človekove pravice na splošno pa bi MORALI ukrepati za vse enako...

-Ko se kršenje pravice manjšin uporablja za politično (anti)pripagando, kršenje pravice do življenja neke večine pa se iz istih vzrokov ne problematizira...
moj komentar
# 19.05.2017 ob 19:26
Glede na to, da Saudijska Arabija v ZN predseda odboru za človekove pravice, se lahko EU obrne nanjo in jo povpraša za nasvet, kako so pravice homoseksulacev upoštevali v njihovi kraljevini.
Mogoče bo pa to dober recept za urejanje tudi v ostalih islamskih državah.
moj komentar
# 19.05.2017 ob 17:08
In glede na to, kako zahod prikriva pregon homseksulacev v svojih islamskih zavezniških državah, je zelo patetično in cinično to zahtevati od ostalih.
Najprej naj zahod to zahteva od svojih arabskih zaveznic in vehabističnih pobratimov. Potem ga bodo mogoče tudi drugje jemali resneje.
moj komentar
# 19.05.2017 ob 17:03
Odnos do homoseksulacev ni politični problem ampak je to problem civilne družbe kako to zadevo sprejema in vrednoti v realnem življenju.
J@st
# 19.05.2017 ob 18:50
Evropski parlament zahteva preiskavo preganjanja homoseksualcev v Čečeniji
---------------------
Aga, še sami LGBT aktivisti trdijo da gre za laž
Metanje dr..ca na ventilator.
Brezvezni, obvezni rusofobski prispevek. Čakamo še prevod članka iz Reutersa o premoženju Putinove bivše žene.
RESNICA
# 19.05.2017 ob 18:42
[url="http://www.kurir.rs/planeta/brinu-za-njih-a-ne-daju-im-vize-ameri-optuzuju-ceceniju-da-muci-gejeve-ali-ih-ne-primaju-u-sad-clanak-2839587"]Dvostruki aršini
BRINU ZA NJIH, A NE DAJU IM VIZE: Ameri optužuju Čečeniju da muči gejeve, ali ih ne primaju u SAD[/url]

Dvojna merila:
Skrbi jih za njih, viz pa jim ne dajo: ZDA optožujejo Čečenijo, da muči geje, vendar jih v ZDA nočejo sprejeti

No, članek pove vse o tem, kako "zahod" res skrbi za pravice gejev......

Bla, bla, blaaa..... Propagandna mašinerija dela!!!!
SF-SN
# 19.05.2017 ob 18:17
@Eesti
in za tiste, ki pisejo slava Rusiji, mislim halo, pritožujete se nad razmerami v Slo. ob enem pa castite državo, z mnogo več revnih, državo, kjer demokracija ni prioriteta, državo kjer je družbeni status manjšin slab in s tem mislim zelo slab, nevem no odločite se, vsekakor je pa v skoraj vseh pogledih slo. boljsa za življenje kot Rusija(nic nimam proti ljudem tam, tudi država je zelo lepa, govorim o politiki):)

Daj, bedarij ti pa ni treba pisati.
V Rusiji ima ogromno manjšin LASTNE REPUBLIKE, z samoupravo, šolstvom v lastnem jeziku in z ohranjanjem kulture.
Ampak ja, gremo nabijati v tri krasne.
Pa Rusija je bolj demokratična kot zahod.
Rusi dobijo tisto kar izvolijo, na zahodu pa nikoli.
Saj veš, Cerar je bil izvoljen ker je "etičen", Sirizo zato da se konča stiskanje naroda itd.
neprilagojen
# 19.05.2017 ob 17:48
Evropski parlament zahteva preiskavo preganjanja homoseksualcev v Čečeniji

kaj pa heteroseksualni znotraj EU, meni se vidi, da sem ze preganjana vrsta, skoraj vec nimam pravice se izraziti, da kot moski imam rad zenske, ker to vec ni kul v danasnjem casu
vse normative za kateri so nasi stari umirali in se marsikaj odrekali, vse to se zeli porusiti
dopisnik
# 19.05.2017 ob 23:10
Pretiravanje v nobeno smer ni dobro. Islam homoseksualce kar pobija, libtardi so pa iz LGBT naredili že skoraj nadpriviligirano kasto.
Roko_europe
# 19.05.2017 ob 21:05
Bolano! Na vzhodu Ukrajine vdakodnevno kijevska hunta izvaja genocid, za kar Evropi in svetu ni mar...neke "toplovodarske" posle pa bo preiskovala?!?! Sprevržena EU...
el CARTEL
# 19.05.2017 ob 20:55
cairns @ točno to, islamske države verjetno obglavljajo geje, ampak to je ok, ker je EU frendica z njimi :))))

sicer pa,
edina dobra stvar šeriata - ni gej parad :)))
MZ
# 19.05.2017 ob 18:40
Ko bi se evropski parlament še pol toliko ukvarjal s pravicami in težavami evropskega malega človeka, kot se ukvarja s takimi bedarijami, bi bilo tudi marsikaj drugače.
cairns
# 19.05.2017 ob 23:01
V začetku meseca so tri francoske skupine za pravice homoseksualcev na Mednarodno kazensko sodišče vložile tožbo proti Čečeniji zaradi "genocida nad homoseksualci", še poroča BBC.

Kaj pa za njih ????????????????

Indonezija ?
Pakistan?
Bangladeš?
Nigerija?
Iran??????????????
Turčija?
Egipt?
Alžir?
Maroko?
Irak?
Sudan?
Afganistan?
Etiopija?
Uzbekistan?
Saudijska Arabija?????????????????
Kuvajt??????????
Združeni Arabski Emirati??????
Jemen?
Sirija?
Malezija?
Niger ?

Nafta je zaslepila še tako aktivne aktiviste za pravice istospolnih.
Petar Karamazov
# 19.05.2017 ob 21:35
Ruski carji za razliko od graditeljev ameriške države niso pobili domorodcev na področjih, ki so jih zavzeli, temveč so jim le vsilili spoštovanje ruske nadoblasti. Vsi narodi so ohranili svoja ozemlja, vero in tradicijo. Sovjetski komunisti pa so jim celo dodelili avtonomne republike, ki se v bistvu obnašajo že kot države, z lastnimi zakoni. Čečenija je lep primer take prakse in ruski zvezni organi ne morejo neposredno vplivati na dogajanje v tej republiki.
el CARTEL
# 19.05.2017 ob 20:52
zakaj se evropski parlament ukvarjat toliko s homoseksualci? in zakaj v neki tam rusiji?

a evropa nima dovolj problemov?

ali pa so lobisti iz LGBT pač ponudili preveč denarja, da bi zavrnili
moj komentar
# 19.05.2017 ob 18:25
@Eesti

Kakršnakoli že je Rusija, je dejstvo, da je to federacija 200 in več narodov, plemen in narodnostnih skupnosti, ki imajo zaščitene vse svoje avtohtone pravice, kot so jezik, kultura, vera, mnogi pa imajo tudi svoje republike in avtonomije.
EU se od Rusije lahko v tej smeri nauči veliko koristnega, glede na to, da je bruseljska politika že zdavnaj izgubila kompas in povezavo z evropskimi narodi.
simonc27
# 19.05.2017 ob 20:18
Kaj se tile poslanci več ukvarjajo več z primeri 'ukrivljenih kumaric'.
Sedaj bodo že kar Rusiji začeli ukazovali.
Obsoditi ideologijo, ki daje legitimnost takemu tretiranju gejev, pa si seveda ne upajo.
SEL
# 19.05.2017 ob 19:24
EU brigajte se za svoje dvorišče, imamo kaj za delat.
RESNICA
# 19.05.2017 ob 18:42
BRINU ZA NJIH, A NE DAJU IM VIZE: Ameri optužuju Čečeniju da muči gejeve, ali ih ne primaju u SAD

Dvojna merila:
Skrbi jih za njih, viz pa jim ne dajo: ZDA optožujejo Čečenijo, da muči geje, vendar jih v ZDA nočejo sprejeti

No, članek pove vse o tem, kako "zahod" res skrbi za pravice gejev......

Bla, bla, blaaa..... Propagandna mašinerija dela!!!!
Sorrento
# 20.05.2017 ob 11:56
Evropi vlada gejevski lobby v povezavi s feministkami. Zato Evropa žal v biološkem smislu počasi propada.

Psihološko kastrirani mladi moški tako žal postajajo ali geji ali pa mamini sinčki.
kromo-som
# 20.05.2017 ob 09:55
Zakaj pa Evropski parlament ne zahteva preiskave o terorizmu v Evropi? Vedno bolj postaja očitno, da imajo pristojni organi vse pod nadzorom, ukrepajo pa ne. Multikulti? Politična korektnost? False flag??? EU ni več dom evropskih narodov. Še ječa ni, ampak je grobar evropskih narodov.
Gepard007
# 20.05.2017 ob 07:30
Kaj pa se ima tukaj evropski parlament za vmešavat?
direndaj
# 20.05.2017 ob 01:39
Evropski parlament zahteva preiskavo preganjanja homoseksualcev v Čečeniji

Evropski parlament naj pometa pred svojim pragom! Za začetek naj zahteva preiskavo pedifilije v RKC!
Čečenija ni v EU.
Citadel
# 19.05.2017 ob 21:50
EU je predzadnja ki lahko od katerekoli neodvisne države planeta Zemlja, kaj zahteva. Zadnja država je ZDA. Je pa že nerodno za nas prebivalce EU, da nas EU poslanci tako smešijo pred celim svetom. Hja, celo države tretjega sveta se nasmihajo ob takšnih potezah nekoč ugledne Evropske Unije.
zamudnik
# 19.05.2017 ob 18:15
kaj pa heteroseksualni znotraj EU, meni se vidi, da sem ze preganjana vrsta, skoraj vec nimam pravice se izraziti, da kot moski imam rad zenske

Eh, evropske ženske pač ne marajo evropskih moških, ne?
feminist
# 19.05.2017 ob 21:11
kar delajo ceceni res ni za hvalit, ampak kaj natanko ima evropski parlament s cecenijo?

tale samooklicanost za neko "moralno" avtoriteto, kjer je evropa menda kompetentna za opazovanje volitvenih procesov v neevropskih drzavah, kjer se bruseljcani vtikajo v drzave, ki nimajo z evropo NIC...je res hecna. se sami sebi ne verjamejo oz. delajo "kr neki" samo za to da lahko recejo da so nekaj delali.

cecenci pa furajo islam, tako da odnosa do homoseksualcev üpri njih ni nic novega - slovenski islamofobi jim dajejo najvecjo podproro. ironija velikosti slovenije.
samo.hladnik
# 20.05.2017 ob 12:31
Vse se da, če se hoče. Tudi korekcija spolnega obnašanja.

To lahko imenuješ ali moč vere ali pa zgolj moč volje.
samo.hladnik
# 20.05.2017 ob 12:02
smartass2011, v Don Perinovi skupnosti dejansko imajo tudi program seksualne preobrazbe oz. ozdravitve homoseksualnosti.

Kjer je volja, tam je pot. Preberite knjigo: Bil sem gej.
pedalski
# 19.05.2017 ob 23:50
Od kdaj pa je Rusija (in Čečenija) v EU?
Jajaja
# 21.05.2017 ob 13:31
Telim v evropskem parlamentu res ni nič jasno
smartass2011
# 20.05.2017 ob 10:27
Res ni prav, da jih mučijo in ubijajo, ko pa bi jih lahko ozdravili seksualnosti.
REsnica
# 20.05.2017 ob 08:55
Za maščevanje nad tajkuni politiki in lopovi ni panike
Murko
# 01.06.2017 ob 20:18
Zakaj bi pa strice iz Bruslja morala zanimati topla čečenska problematika?
Jajaja
# 21.05.2017 ob 13:31
In istočasno zahteva še preiskavo ker američani sadijo gensko spremenjeno seme
Respect2015
# 20.05.2017 ob 18:11
@samo.hladnik
Lahko pa tebe kdo kaj nauči? In latentno (dobesedno) potegne iz tebe? :)
ti-ne
# 20.05.2017 ob 12:26
samo.hladnik

# 20.05.2017 ob 12:02
v Don Perinovi skupnosti dejansko imajo tudi program seksualne preobrazbe oz. ozdravitve homoseksualnosti.

::::::::::::::::::

RKC že 2000 let "uspešno zdravi" homoseksualnost.
Saj piše v Bibliji press
Kazalo