Palestinski predsednik Mahmud Abas je svoj glas oddal v kraju al Bireh blizu Ramale. Foto: EPA
Palestinski predsednik Mahmud Abas je svoj glas oddal v kraju al Bireh blizu Ramale. Foto: EPA

Volitve so izvedli v 92 od 353 občin na Zahodnem bregu. Kot je sporočila palestinska osrednja volilna komisija, bodo v 82 občinah volitve izvedli 24. novembra, v kar 179 pa so bili sveti sestavljeni brez volitev, saj protikandidati niso bili prijavljeni.

Prvi izidi kažejo, da je gibanje Fatah doživelo poraz v administrativnem in gospodarskem središču Palestine Ramali, pa tudi v pomembnih občinah Nablus in Dženin.

Hamasov bojkot
Tekmec Fataha, gibanje Hamas, ki vlada v Gazi, je volitve bojkotiral, češ da bi morali prej doseči spravni dogovor med obema glavnima palestinskima gibanjema. Kot posledica bojkota je bila udeležba najnižja, 33,7-odstotna, v Hebronu na jugu Zahodnega brega, ki je Hamasovo oporišče na Zahodnem bregu.

Volilna komisija je sicer sporočila, da je v soboto svoj glas oddalo nekaj več kot 54 odstotkov volivcev. Kot poroča portal maannews.net, je politični analitik Talal Okel nizko udeležbo pripisal nezadovoljstvu s strankami in vlado.

Voditeljica Palestinske osvobodilne organizacije Hanan Ašravi je izide volitev označila za presenetljive. Volivci so po njenem mnenju kaznovali Fatah, ki ni predlagal dobrih kandidatov.

Volitve so izpostavile tudi razdeljenost med ruralno in urbano Palestino. V mestih je bila udeležba precej višja, je še dejala Ašravijeva.

Vodja Palestinske nacionalne iniciative Mustafa Barguti sicer obžaluje, da se volitve niso izvedle tudi v Gazi, a jih je kljub temu označil za pomemben, čeprav zapoznel korak k lokalni odgovornosti.