Človeška veriga je segala vse od sedeža vlade do jedrske elektrarne. Foto: EPA
Človeška veriga je segala vse od sedeža vlade do jedrske elektrarne. Foto: EPA

S 45 kilometrov dolgo človeško verigo, ki so jo sklenili od sedeža vlade nemške zvezne dežele Baden-Württemberg v Stuttgartu do jedrske elektrarne Neckarwestheimiki, so zahtevali odpoved jedrski energiji.
Po navedbah organizatorjev se je protesta udeležilo 20.000 ljudi več, kot so pričakovali, tudi zaradi jedrske nesreče na Japonskem po tamkajšnjem uničujočem potresu. Organizatorji so ob tem po poročanju BBC-ja povedali, da so dogodki na Japonskem dokazali, da je jedrska energija nenadzorljiva in tvegana tehnologija.
Merklova skuša zmanjšati pomen nevarnosti
Jedrska politika je ključna tema na letošnjih nemških regionalnih volitvah. V zvezni deželi Baden-Württemberg bi konservativci nemške kanclerke Angele Merkel lahko izgubili volitve, ki bodo čez dva tedna, delno tudi zaradi vse višje podpore Zelenim.

Merklova, katere vlada je lani podaljšala življenjsko dobo jedrskih elektrarn, je skušala pomiriti varnostne pomisleke glede nemških elektrarn.
"Vemo, kako varne so naše elektrarne in da nam ne grozi tak resen potres ali cunami (kot na Japonskem)," je dejala novinarjem. "Se pa bomo naučili iz dogodkov na Japonskem, kar se le lahko, ter v prihodnjih dneh in tednih bomo skrbno spremljali rezultate analiz."