Foto:
Foto:
Letalska nesreča na Javi

otoka Java je umrlo 98 ljudi, 15 jih je ranjenih.

Pri pristanku naj bi vojaško transportno letalo, na katerem so bili vojaški uradniki in njihove družine, zgrešilo pristajalno stezo v letalski bazi Isvahjudi in pri tem zadelo hiše bližnje vasi Geplak. Med žrtvami sta tudi najmanj dva človeka na tleh, za katera so bili usodni deli ponesrečenega letala. Na krovu transportnega letala C-130 Hercules je bilo sicer 11 članov posadke in 99 potnikov, med njimi 10 otrok. Letalo je bilo na poti iz prestolnice Džakarta v vojaško opozorišče na vzhodu Jave.

Nesreča se je zgodila okoli 6.30 po tamkajšnjem času. Posadka naj bi bila še nekaj minut pred nesrečo v stiku s kontrolorji na letališču. Kot poročajo agencije, je bila vidljivost dobra. Za zdaj ni znano, kaj je vzrok nesreče. Reševalci imajo težko delo pri iskanju žrtev in preživelih, kajti letalo se je zrušilo na robu riževega polja. "Približno 15 metrov repa je nepoškodovanih, trup in sprednji del pa sta se zgorela," je dejal eden izmed tamkajšnjih uradnikov. Štiri poškodovance so prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer jih zdravijo zaradi možganskega pretresa in zlomov kosti.

Lockheed C-130 Hercules je po svetu uporabljeno kot vojaško transportno letalo, ki slovi kot kakovostno in vsestransko letalo. Indonezijske letalske sile so se dolgo pritoževale zarad pomanjkanja sredstev in ameriške prepovedi o prodaji orožja, ki pa so jo ZDA pred kratkim odpravile.

BBC poroča, da so imela indonezijska letala v zadnjem času kar nekaj nesreč, nazadnje je pretekli mesec v nesreči fokkerja 27 umrlo 24 ljudi. Oblasti so zaradi več incidentov ukazale pregled letal hercules, ki so jih med drugim "nadgradili" z boljšimi motorji.

K. T.

Letalska nesreča na Javi