Policija meni, da je večina lastnikov nasadov pobegnila. Foto: Reuters
Policija meni, da je večina lastnikov nasadov pobegnila. Foto: Reuters
V Lazaratu pridelano marihuano so odkrili v Grčiji, Italiji in Nemčiji. Foto: Reuters

Boj z mamilarskimi baroni je potekal od ponedeljka, ko je policija začela operacijo v vasi, ki leži okoli 230 kilometrov južno od prestolnice Tirane in kjer so več kot 15 let neovirano pridelovali marihuano, temu pa je naredila konec socialistična vlada, ki je prišla na oblast septembra lani in želi Albanijo približati Evropski uniji.

V akciji je sodelovalo okoli 800 policistov, ki so imeli na razpolago oklepnike. Pridelovalci marihuane so policiste med drugim napadli tudi s protitankovskimi in protiletalskimi izstrelki.

Na seznamu domnevnih organizatorjev naj bi bilo najmanj 50 ljudi. Priče poročajo, da so številni vaščani pred prihodom policije zažgali svoje nasade in pobegnili iz Lazarata.

Po podatkih policije so v vasi z okoli 2.200 prebivalci letno proizvedli 900 ton marihuane v vrednosti okoli 4,5 milijarde evrov, kar je toliko kot polovica vsega albanskega BDP-ja. V nasadih dela na tisoče delavcev, ki so prihajali tudi iz drugih balkanskih držav. V Lazaratu so pridelali polovico vse albanske proizvodnje marihuane.

Policisti so v akciji zasegli več kot 26 ton marihuane in uničili več kot 90.000 sadik. Preprodajalcem so zasegli še 11 kosov težkega orožja, več kot 7.000 nabojev, razstrelivo in deset granat. Čeprav je akcija končana, policija še naprej preiskuje hiše v vasi, medtem ko vaščani nestrpno čakajo, da policisti odidejo.

"Vsega je enkrat konec"
Lazarat je bil sinonim za albanski divji zahod po padcu komunizma v začetku 90. let prejšnjega stoletja in država je še vedno med najrevnejšimi v Evropi, a nekaj upanja vzbuja evropska perspektiva. Konec junija naj bi Evropska komisija po večletnem oklevanju le sprejela odločitev, da Albaniji podeli status kandidatke za članstvo.

Vaški starešina Dašo Aliko je za nasilje ob začetku policijske akcije okrivil tujce in ubežnike, vendar je izrazil veselje, da v spopadih ni bilo žrtev.

Nekateri vaščani so novinarjem priznali, da je nezakonita pridelava marihuane potekala predolgo, a zdaj je njihova glavna skrb najti drugi vir za preživljanje, pri čemer se vlada trudi v vasi zagnati šiviljsko in čevljarsko obrt.

"Kako se bodo ljudje preživljali? To je vprašanje, ki si ga zastavlja vsak v Lazaratu," je dejal Aliko. Medtem ko nekateri vaščani čakajo na odhod policistov, so te nekateri drugi v petek zjutraj pogostili s kavo.

"Vsi smo Albanci, bratje. Vedno smo vedeli, da se bo država en dan pokazala in se je. Dolgo je trajalo, a vsega je enkrat konec," je dejal neki starejši moški, ki mu je bilo zabavno spremljati to dogajanje.