Do četrtka so Gadafijeve sile napredovale do Brege, po novem preobratu pa mesto zdaj napadajo uporniki, ki ga skušajo vnovič osvojiti. Foto: Reuters
Do četrtka so Gadafijeve sile napredovale do Brege, po novem preobratu pa mesto zdaj napadajo uporniki, ki ga skušajo vnovič osvojiti. Foto: Reuters
Eksplozija vozil Gadafijevih sil v bližini Brege, po napadu Natovih letal
Koalicijske sile pod poveljstvom zveze Nato so znova okrepile napade, potem ko je zadnja dva dneva vreme oviralo letalske napade, kar so Gadafijeve sile hitro izkoristile. Foto: Reuters
Libijski uporniki
Libijski uporniki so se po porazih in umikanju v zadnjih dneh znova organizirali. Z boljšo discplino in tudi novim orožjem naj bi se lažje kosali z Gadafijevimi silami, ki so pod udarom letal zveze Nato. Foto: Reuters
Libijec z zastavo kraljevine med petkovo molitvijo
Oborožen upor v Libiji traja že mesec in pol. Ali se lahko uresniči napoved, da bo Libija razpadla na zahodni Gadafijev in vzhodni uporniški del? Foto: Reuters

Zahodne sile so zatrdile, da so uničile že približno četrtino vojaških zmogljivosti libijskega voditelja Moamerja Gadafija, a so njegove sile še vedno v premoči nad uporniki. Uporniške sile so si sicer prizadevale Gadafijeve sile potisniti proti zahodu, so pa sporočili, da so pod določenimi pogoji pripravljeni na prekinitev ognja.

Fronta črta na vzhodu Brege
Pobeg zunanjega ministra Muse Kuse v Veliko Britanijo je libijskim upornikom dal nov zagon v boju proti vladnim silam, ki so upornike kljub napadom koalicijskih sil potisnile nazaj proti vzhodu. V zadnjih dneh so Gadafijeve sile znova zavzele mesta Bin Džavad, Ras Lanuf in Brego.

Potem ko so zahodne sile, ki jim od četrtka poveljuje zveza Nato, obnovile letalske napade, so uporniki ponoči prevzeli pobudo in iz smeri Adždabije znova pritisnili proti Bregi, kjer so se na vzhodnih obronkih pomembnega naftnega pristanišča zapletli v ostre spopade z Gadafijevimi silami.

Upornikom še naprej pomagajo zavezniške sile, Natova letala so ponoči bombardirala tanke in oklepna vozila v Misrati. Napadi koalicijskih sil naj bi se v prihodnjih dneh okrepili, saj naj bi se izboljšalo vreme, ki jim je v zadnjih treh onemogočalo izvajanje operacije.

Gadafijev sin Hamis skuša zavzeti Misrato
Medtem so sile, zveste režimu Moamerja Gadafija, izvedle obsežen napad na Misrato, tretje največje libijsko mesto in edini večji kraj na zahodu države, ki je še v rokah upornikov. Po poročilih iz mesta, ki jih navaja agencija Reuters, je v mesto vdrla elitna 32. brigada libijske vojske, ki ji poveljuje polkovnikov sin Hamis Gadafi.

"Sploh ne prepoznamo več mesta. Uporabili so tanke, rakete in minomete ter preostale projektile. Bilo je naključno in izredno močno bombardiranje. Progadafijevi vojaki, ki so vdrli v mesto po Tripolski cesti, ropajo in uničujejo trgovine in stanovanja," je po telefonu poročal predstavnik upornikov v mestu. Uporniki niso kos ognjeni moči okoli 10-tisočglave brigade, ki je oborožena in izurjena po zahodnih vzorcih.

Za premirje, a ob umiku iz napadenih mest
Uporniki v Libiji so pripravljeni sprejeti prekinitev ognja pod pogojem, da sile voditelja Moamerja Gadafija prenehajo napadati libijska mesta, je po srečanju s posebnim odposlancem ZN za Libijo Abdulom Ilahom Hatibom dejal vodja libijskega nacionalnega sveta Mustafa Abdul Džalil.

"Na prekinitev ognja bomo pristali pod pogojem, da naši bratje v zahodnih mestih dobijo pravico do svobodnega izražanja in da se sile, ki napadajo mesta, umaknejo," je Džalil dejal novinarjem po srečanju s posebnim odposlancem ZN v Libiji Hatibom v Bengaziju.

Hatib, ki je Bengazi obiskal v okviru prizadevanj za politično rešitev krize v Libiji, je pojasnil, da se je o morebitni prekinitvi ognja med uporniki in Gadafiju zvestimi silami pogovarjal z voditelji upornikov. "Naš glavni cilj je doseči prekinitev ognja, ki bo trajala," je Hatib povedal za arabsko televizijo Al Džazira.

Režim zavrača premierje in obtožuje Zahod
Predstavnik Gadafijevega režima je ponudbo in pogoje upornikov že zavrnil, zahodne sile pa obtožil zločinov proti človešnosti. "Nekateri nori predsedniki vlad in držav Evrope ter Zahoda vodijo križarsko vojno proti arabskemu muslimanskemu narodu. Zveni znano? To je zločin," se glasi obtožba Muse Ibrahima, predstavnika libijske vlade.

"Vojna je lahko dolgotrajna in krvava"
Predstavnik ameriških oblasti je v četrtek opozoril, da Gadafijev režim še zdaleč ni poražen, da je Gadafi odločen, da bo prevladal nad uporniki ter da so podcenjevali njegove vojaške inr oborožitvene sposobnosti. Ob tem je izrazil bojazen, da bo vojna v Libiji dolgotrajna, zato bi uporniki potrebovali več usposabljanja in več pomoči koalicijskih sil, da bi lahko uspeli v boju proti Gadafijevim silam.

"Gadafi bo pobil toliko ljudi, kolikor bo potrebno, da bi strl upor," je povedal admiral Mike Mullen, načelnik Združenega poveljstva oboroženih sil ZDA. Pojasnil je, da so koalicijski napadi sicer močno prizadeli Gadafijeve sile, saj naj bi uničili približno četrtino libijskih vojaških zmožnosti, a je poveljnikova vojska še vedno številnejša od upornikov, imajo pa tudi veliko več orožja.

Admiral Mullen je poročal, da je bilo v letalskih napadih na Libijo, ki jim po novem poveljuje zveza Nato, uničenih od 20 do 25 odstotkov Gadafijevih vojaških zmogljivosti. "A to ne pomeni, da se bo z vojaškega stališča kmalu zlomil," je poudaril v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Po navedbah britanske vlade naj bi bilo v spopadih med privrženci in nasprotniki Gadafija, ki so izbruhnili februarja, ubitih približno tisoč ljudi.

Gadafija zapuščajo nekateri pripadniki režima
Gadafija sicer zapuščajo najzvestejši glasniki njegovega režima, med njimi libijski zunanji minister Musa Kusa, ki je v sredo ponoči prebegnil v Veliko Britanijo in povedal, da je odstopil. BBC poroča, da naj bi Kusi sledili še drugi pripadniki Gadafijevega režima, britanski zunanji minister William Hague pa je povedal, da Kusi niso ponudili imunitete.

V zadnjih dneh se je v Londonu mudil tudi odposlanec polkovnika Gadafija, pomočnik enega izmed Gadafijevih sinov Mohamed Ismail, ki se je pogovarjal z britanskimi oblastmi. Britansko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da ne bodo komentirali svojih stikov z libijskimi oblasti, a da vsakomur "jasno nakažejo, da mora polkovnik Gadafi odstopiti". Kot še poroča BBC, naj bi Gadafijevi sinovi že razmišljali o možnostih odhoda iz Libije, bodisi vse družine ali pa le libijskega voditelja.